2.5 млн. лв. събрани от туристически такси във Варна

1340
2.5 млн. лв. събрани от туристически такси във Варна

Близо 2.5 млн. лева са приходите на община Варна от туристически такси за първите осем месеца на годината. Това сочи справка представена днес на съветниците от комисията по търговия и туризъм към местния парламент.

Най-много средства - 1.65 млн. лева са постъпили от най-големия варненски курорт Златни пясъци. 503 000 лева е туристическата такса от хотелите в курорта Св. св. Константин и Елена, следват хотелите в градската част, които се отчитат със 156 000 лева и курорта "Чайка" със 148 500 лева. 18 000 лв. приход са реализирани от базите за нощувка във вилната зона на града и още 17 600 лв. от район "Аспарухово".

Съветниците поискаха и разбивка на сумите по хотели с мотива, че едни плащат по 200 000 лв. годишно, а други въобще не плащат. Тя ще им бъде представена на следващо заседание на комисията.


Общо 4 млн. лева са заложени в бюджета на общината от туристически такси. При актуализацията, сумата ще бъде намалена със 150 000 лева, каза председателят на комисията Красимир Симов. По негови данни, приходите ще бъдат събрани до края на годината.

417 проверки са извършили общинските чиновници, отчете началникът на отдел "Контрол по търговската дейност и туризма" Иван Иванов. Той посочи, че са проверени 178 търговски обекта, 187 заведения и 52 хотела. В КК "Чайка" и вилните зони около Марек и Панорама има доста хотели от семеен тип, където е трудно да се направи проверка. Лицата отказват да си предоставят личните си данни, а клиентите казват, че са гости без заплащане, отчете Иванов.

По негови данни, контролните органи са открили шест обекта, които не са категоризирани и сградите не са въведени в експлоатация.

Глобите при такива нарушения са от 500 до 5000 лева за физически лица и от 1000 до 10 000 лева за юридически. Констатирани са и седем обекта, които не водят туристически регистър. Санкциите за тях са от 2000 до 20 000 лева. Актовете са съставени, вече се изготвят и наказателните постановления, каза Иванов. Той допълни, че те трябва да са прецизни, тъй като много от собствениците обжалват в съда.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg