Белоградчишките скали - европейски геопарк?

1923
Белоградчишките скали - европейски геопарк?

Белоградчишките скали се борят за статут на европейски геопарк, съобщи екологът на община Белоградчик Георги Груев. С реализирането на идеята и подготвянето на документацията за обявяване на Белоградчишките скали на европейски геопарк са се заели да помагат на кметството в Белоградчик група студенти от Московския държавен университет "Ломоносов", от факултета по география.

За шеста поредна година те провеждат в Белоградчик своята учебна практика и подготвят документите за обявяването на територията на Белоградчишките скали за един от новите геопаркове на Европа. Московските студенти по време на своята практика проучват състава на почвата, изготвят ландшафтна карта на местността, правят анкети с местното население по проблемите на туризма.

Реализирането на идеята на студентите за придобиване на Белоградчишките скали на статут на европейски геопарк е в напреднала фаза. През лятото на миналата година, със съдействието на община Белоградчик е събрана необходимата документация за кандидатстване и е изпратена в седалището на ЮНЕСКО в Париж. Там тя е разгледана от съответната комисия, която е поискала допълнителни документи по кандидатурата на Белоградчишките скали за придобиване статут на геопарк.


Според дефиницията на ЮНЕСКО геопаркът е територия, състояща се от един или повече обекти с научно значение от геологическа, археологическа, екологическа и културна съвкупност.

Идеята за съхраняването на подобни територии е инициирана в отговор на осъзнатата нужда от международно начинание, което да признава местата, представляващи интерес за науката за земята. Московските студенти са на мнение, че Белоградчишките скали отговарят на всички тези условия.

Програмата "Международна мрежа на геопаркове" се стреми да повиши важността на подобни места, като същевременно създава заетост и подпомага регионалното икономическо развитие. В съответствие на това е разработен нов международен етикет "ЮНЕСКО Геопарк", който е синоним на опазване и развитие на околната среда.

Голямата идея на организацията е да създаде около 500 геопарка в света. Досега в Европа има изградени 25 геопарка. На Балканския полуостров те са само три - един в Румъния и два в Гърция.

Според Георги Груев, ако в скоро време инициативата на московските студенти бъде осъществена, то Белоградчишките скали ще бъдат включени в още една европейска система, която ще даде допълнително предимство за развитието на туризма в този край.

Община Белоградчик е получила писмо от ЮНЕСКО, че молбата за обявяване на Белоградчишките скали за европейски геопарк е разгледана и комисията изисква допълнителна информация.

Общината вече е изпратила в Париж отговорите на въпросите на ЮНЕСКО за възможностите за представяне на геопарка пред публика, въпроси, свързани с мениджмънта, структурата и бъдещето управление на геопарка, туристическата инфраструктура, образователните дейности, свързани с него.

Източник: БНР

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg