Чакъров призова инвеститорите в туризма да щадят природата

752
Чакъров призова инвеститорите в туризма да щадят природата

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров призова инвеститорите в туризма да щадят природата при реализация на проектите си, защото тя е и условие за развитие на отрасъла. Той участва в конференция „Пари за туризъм”, организирана от Националния борд по туризъм и Националното сдружение на общините в България, съобщиха от правителствената информационна служба.

България е една от трите страни в Европа, заедно с Гърция и Испания, с най-богато биологично разнообразие, каза министърът. Той посочи, че туризмът трябва да се развива, но при щадящ природата подход и спазване на природозащитното законодателство. Това е възможност да развием друг клас туризъм, да привлечем по-състоятелни туристи, ценители на природата и по този начин приходите за страната ни ще са по-сериозни, е мнението на Джевдет Чакъров.

Министър Чакъров подчерта, че за МОСВ основна задача остава изграждането на пречиствателни станции по цялото Черноморие. Според него това ще бъде силна подкрепа за туризма, тъй като ще се постигне необходимото качество на водите. За изграждането, реконструкцията и разширяването на такива съоръжения по цялото Черноморие са необходими около 220 млн. евро. Средствата ги има – и по Оперативна програма „Околна среда”, и по Програмата за развитие на селските райони, чакаме проекти от общините, които, за съжаление, не са достатъчно инициативни, а всичко е в техните ръце, заяви Джевдет Чакъров. Той изрази готовността на МОСВ да бъдат подпомогнати за изграждане на необходимата екологична инфраструктура и другите общини - центрове на туризма, като Хисар, Вършец и т. н.

Министър Чакъров съобщи, че активно ще се работи и за изграждане на необходимата инфраструктура за отпадъците и призова представителите на туристическия бизнес да насърчават разделното сметосъбиране и рециклирането на отпадъците. Той припомни, че до 1 юли догодина у нас трябва да бъдат готови 55 регионални депа и да приключи рекултивацията на всички регламентирани общински депа. Сроковете обаче не са реалистични, според министър Чакъров, тъй като строителството на 21 депа предстои да започне. Той посочи, че е важно изграждането им да стартира максимално бързо, за да може в средата на следващата година, когато ще докладваме пред Европейската комисия за изпълнението на ангажиментите си, да представим реално свършена работа и да договорим реалистични срокове за доизграждането на депата.

Министърът беше категоричен, че няма да бъде загубено нито едно евро от предприсъединителната програма ИСПА в областта на екологията и че проблемните проекти вече се придвижват успешно. Един от тях – пречиствателната станция в Пазарджик, ще бъде завършен през август и въпреки сериозното забавяне, там няма оскъпяване на строителството. Продължава активната работа и по проекта за изграждане на 5-ти и 6-ти блок на ТЕЦ „Марица Изток 2”, процедурите трябва да се реализират от Министерството на икономиката и енергетиката и това е обсъдено миналата седмица на среща с вицепремиера Меглена Плугчиева.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg