ЕП отправя призив за по-добра защита на туристите с резервации по интернет

351
ЕП отправя призив за по-добра защита на туристите с резервации по интернет

Европейският парламент прие незаконодателен доклад в подкрепа на по-силно партньорство в европейския туризъм, който подкрепя хармонизирането на стандартите за качество при туристическо настаняване в Европа. Депутатите считат, че има необходимост от рамка за защита на потребителите по отношение на електронните резервации.

Пазарният дял на туроператорите и пътническите агенти е намалял от 98% през 1997 г. до 60% през 2007 г. и все повече туристи резервират своите пътувания (транспорт, настаняване и т. н.) пряко по електронен път, като избягват посредници. Много от интернет страниците, чрез които може да се резервира почивка, не са включени в обхвата на Директива 90/314/EИО от 13 юни 1990 г. относно продажбата на пакетни туристически пътувания. Според депутатите "тази аномалия следва да бъде коригирана с включването на всички интернет страници, които предлагат повече от една продажбена услуга в Директива 90/314/EИО, като тези предложени от авиокомпании с ниски такси и други участници на този пазар".

Бързото развитие на използването на информационните технологии при туристическите услуги налага необходимостта от рамка за защита на потребителите за електронните резервации, която да се базира на предварителен анализ на този пазар. Тази рамка "трябва да гарантира, че правата и личните данни на онлайн потребителите са защитени и че потребителите получават информация, която е вярна, актуална, недвусмислена и не е подвеждаща".

Според депутатите многобройните системи за класификация в държавите членки имат отрицателно въздействие върху надеждността на туристическото настаняване. Тъй като потребителите гледат на системата за класификация като на важен инструмент при избора на хотел или друг вид настаняване, важно е да им се осигури лесно достъпна и вярна информация за смисъла на класификацията в различните страни. В тази връзка депутатите "приканват европейската индустрия в областта на хотелиерството и ресторантьорството да продължи стандартизирането на ключовите аспекти на различните класификационни системи и усилията си за сближаване на тези системи, без да се разрушават съществуващите, което би било в ущърб на потребителите и на индустрията; да продължи усилията си за улесняване на разбирането на понятието „звезди” в различните държави членки.

Във връзка с климатичните изменения депутатите считат, че туризмът е отчасти отговорен за вредите, нанесени на околната среда и затова насърчават участниците в индустрията да предприемат мерки за опазване на околната среда.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg