Христов: Все повече заможни туристи посещават България

520
Христов: Все повече заможни туристи посещават България

Статистическите данни показват 15% ръст на чуждестранни туристи и 12 на сто увеличение на приходите от международен туризъм в страната за периода от януари до август. Това съобщи заместник-председателят на Държавната агенция по туризъм Христо Христов на започналата днес в Смолян международна туристическа борса "Планините на България - гостоприемство в четири сезона".

Според Христов обобщенията показват, че все повече заможни туристи посещават България, което е резултат от предлагането на по-добър туристически продукт.

Общо 4.3 милиона чуждестранни туристи са посетили страната през първите седем месеца, като най-висок е относителният дял на румънците - 732 хиляди и на гърците - 529 хиляди. Приходите в страната от международен туризъм са достигнали 1.5 милиарда евро.

Близо един милиард евро са разходите на българските туристи, почивали в чужбина, което е с 25% повече от същия период на миналата година. Според цитираните на борсата данни, предпочитаната за българите чуждестранна дестинация е Гърция, където са почивали 1.1 млн. българи, следва Турция с 813 хил. български туристи.

Хотелиери, туроператори и представители на общини с развит туризъм участват в 6-то издание на ежегодната борса в Смолян. За втори път на изложението са представени възможностите за туризъм в съседните гръцки общини и префектури.

Смолянската борса се превръща в традиционно вече изложение за туристическия бизнес в навечерието на зимния сезон.

Най-новото предложение в каталозите на община Смолян е археологическият обект "Момчиловата крепост". На рекламния щанд на община Чепеларе са илюстрирани новостите за ски-сезона - нов лифт и съоръжения за изкуствен сняг. Инвестицията в новите съоръжения в ски комплекса "Мечи чал" в Чепеларе надхвърля 8 млн. евро.

Община Смолян подготвя проект за изграждане на конгресен център и фестивален комплекс в града, съобщи при откриването на борсата кметът на общината Дора Янкова. Общината е възложила на проф. Георги Стоилов разработване на техническото задание на комплекса за конгресен туризъм и спорт.

Според Дора Янкова центърът ще се строи като публично-частно партньорство върху общински терен с площ около 2 декара. Тепърва предстои привличането на частния партньор, който да инвестира в осъществяването на проекта. Предвижда се в комплекса да се включат спортни зали, басейн, конгресна зала с 2000 места и др.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg