На море за зъби

1598
На море за зъби

Плаж, спа и нови зъби. Това са най-примамливите оферти за възрастните германци и англичани по родните курорти. Цените на родните зъболекари са с 30 процента по-ниски от европейските, а качеството е същото. Всеки пети чужд турист си тръгва с пломба от България, сочи статистиката.

"На море за зъби". Така ще изглеждат скоро офертите за почивка по Черноморието за чужденци. За тази цел шефовете на частни клиники от цяла България днес се събират в столицата на среща с туроператори. Дентистите ще подготвят специална стратегия за развитието на тази ниша в туризма и лечението у нас, защото според тях е недостатъчно развита. А евтините услуги за зъболечение могат да привлекат огромен брой чужденци у нас.

Официалната статистика показва, че у нас този тип туристи са само 2% от всички, а в други държави делът им достига 40-50%. В действителност обаче процентът е много по-голям, тъй като основни пациенти на зъболекарите в България през лятото са нашенци, които се прибират в родината си с две цели - почивка и лечение на зъби.

Затова стоматолозите у нас смятат да разработят привлекателни оферти за зъболечение и да ги предоставят на всички туроператори. Те от своя страна ще ги включат в рекламните брошури в цяла Европа. "Само така всеки турист ще знае, че идвайки у нас на почивка, може да получи цялостно стоматологично обслужване", обясни д-р София Буджева, шеф на бургаската колегия на Българския зъболекарски съюз (БЗС).


Според нея всеки кабинет и клиника сама ще определя цените, на които ще обслужва туристите, за да се избегне картелно споразумение. Стоматолозите обаче ще настояват за договори с туроператорите, които да защитават правата и на двете страни. Причината е, че заедно с наплива на дентални туристи все повече зачестяват и делата срещу стоматолози от недоволни пациенти от чужбина.

Договорите, за които настояват зъболекарите ще регламентират и какво се случва, ако пациентът остане недоволен. Така ще бъдат защитени и правата на туристите, които ще имат гаранции, че няма да попаднат на мошеник или в нелицензиран кабинет.

В момента в Слънчев бряг и Несебър работят едва 6 лицензирани кабинета. Обществена тайна обаче е, че броят на частните зъболекари и в двата курорта е в пъти по-голям. Според легалните стоматолози почти във всеки втори хотел има и зъболекар, който работи нелегално през сезона.

Цените пък са с една идея по-скъпи за българи и поне двойно надути за чужденците. Пломбата в Слънчев бряг например струва около 40 лв., но ако пациентът не говори български, тогава цената скача на 80 лв. По същия начин стои тарифирането и на металокерамиката. За един нов зъб българите плащат средно по 150 лв., а чужденците - поне 300. Лечението на пулпит пък може да излезе и 500 лв.

Колкото и да са завишени цените обаче, пломбите у нас пак излизат 3 пъти по-евтино, отколкото в Гърция, Германия, Англия и скандинавските държави. Чувствително расте и броят на руснаците, които търсят зъболечение у нас.

Източник: Стандарт

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg