Новото, спорно понятие - "медицински туризъм"

939
Новото, спорно понятие -

Зъбна протеза в Унгария, съчетана с разходка из Будапеща, лифтинг в Тунис, последван от таласотерапия... Само за няколко години този "медицински туризъм" стана рутинен, пише в. "Le Figaro".

Все повече пациенти пристигат в Западна Европа с идеята да се погрижат за себе си- както клиенти от богатите петролни монархии, така и представители на новия руски елит, привлечени от по-ниските цени, елитните специалисти и високо качество на западното здравеопазване.

Този вид пазар създава не само условия за високи доходи, но и за съсредоточаване на квалифицирана работна ръка. Така Белгия приема всяка година 35 хил. чужденци в болниците си, основно от Холандия и Великобритания. Страната си поставя за цел привличането на по 100 хил. пациенти годишно.

Германия е лидер с провеждането на изключително волунтаристка политика в тази насока. За университетските болници това е въпрос не само на доходи, но и на престиж.
Университетската болница UKE в Хамбург например всяка година приема по 600 чужденци от Русия, Саудитска Арабия и ОАЕ. Въпреки че те са едва 1% от пациентите, болницата си осигурява с тях по 5 млн. евро.

От 1998 г. тези чуждестранни пациенти не се ползват с правата на здравноосигурени лица и по този начин не тежат върху бюджета. Обикновено 60% от техните разходи се поемат от страната, от която идват.

До 11 септември 2001 г. САЩ беше безспорният лидер при избор на страна за лечение в чужбина, но след атентатите между страните се зароди конкуренция. На въпроса доколко е морално това, германските лекари припомнят, че създаването на конкуренция повишава и качеството на медицинското обслужване.

Редом с козметичните намеси, съществуват и сложни лечения, извършвани от тясно специализирани лекари. Наличието на специалисти дава потенциал на страната да се конкурира и да бъде избрана за дестинация, в която да бъде изпратен пациент и обратно- привличането на пациенти създава необходимост от специалисти.

Във Франция понятието "медицински туризъм" трудно се приема дори от лекари като директорът на клиники SAM, предлагащи на богатите си пациенти луксозен хотел, шопинг-сеанс, посрещане на летището, шофьор и туристически гид.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg