Осем квадратни метра за плажно място в концесиите на плажовете

793
Осем квадратни метра за плажно място в концесиите на плажовете

Осем квадратни метра е нормативът за плажно място, а за морските плажове с площ над 100 000 кв. м той е 12 кв. м. Това предвижда приетата от МС Методика за определяне размера на концесионното плащане при предоставяне на концесия за услуга на морските плажове, съобщиха от пресслужбата на МС, цитирани от БТА.

Базата за изчисляване на концесионното плащане изразява размера на икономическата изгода, която концесионерът ще получи от концесията. В документа се посочва, че базата за изчисляване на концесионното плащане се формира от определения брой плажни места и формирания базов приход от едно място.

Базовият приход за плажно място се формира въз основа на определения минимален приход на плажно място и стойностите на корекционните коефициенти, отразяващи природно-климатичните и екологични характеристики на плажа, местоположението му спрямо общата инфраструктура на бреговата ивица и изградената туристическа инфраструктура. Неговата стойност ще се променя за всяка година от срока на концесията, като се индексира с отчетената от Националния статистически институт годишна инфлация за годината, предхождаща концесионното плащане. В методиката е записано, че минималният приход от плажно място е 150 лв.

Разпределението на икономическата изгода от концесията за морския плаж между концедента и концесионера се определя като процент на отчисление от базата за изчисляване на концесионното плащане.

Прилаганата предишна методика за определяне размера на концесионните възнаграждения при предоставяне на концесия на морските плажове е разработена през 1997 г. и изменена през 2004 г. По нея досега на концесия са предоставени 94 морски плажа, от тях действащи са 71 договора. Новата методика влиза в сила от 1 януари 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg