Откриха 190 незаконни строежа по плажовете

970
Откриха 190 незаконни строежа по плажовете

Редица нарушения установи проверка на плажните ивици през активния сезон по българското Черноморие, съобщиха от прокуратурата.

Инспектиращите са установили липса на спасители, необезопасена акватория на морските плажове и осигурено здравно и медицинско обслужване, лошо санитарно-хигиенно поддържане, неосигурена зона за свободно плажуване, неосигурен свободен достъп на хора с увреждания до морския плаж, незаконно строителство, поставяне на преместваеми обекти и съоръжения, извън одобрените схеми на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) или без разрешение на главния архитект на съответната община.

Проверените плажове са 229, по които има заведения за обществено хранене и търговски обекти. Констатирани са 63 нарушения. Пет от обектите са били затворени. Извършени са 147 проверки на морските плажове, при които са били констатирани 190 незаконни строежи и неправомерно поставяне на преместваеми обекти на плажа.

Доброволно са били премахнати 37 от тях. Проверката на Върховната административна прокуратура показва, че извършваните предишни инспекции от контролните звена на МРРБ са приключвали до голяма степен формално.

Докладите за тях съдържат предимно констатации. Сезиран е министърът на регионалното развитие и благоустройството с предложение да бъдат подложени на обстойна проверка всички сключени до момента концесионни и наемни договори касаещи морските плажове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg