Туристите-заплаха за културните съкровища на света

3219
Туристите-заплаха за културните съкровища на света

В момент, когато светът се възстановява от финансовата криза и туристическата инфраструктура на развиващите се страни се подобрява, културното богатство на Азия привлича многобройни тълпи.

И въпреки генерираните приходи, има опасения за бъдещето на несметното културно наследство, голямо част от което е включено от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство.

През националния парк Ангкор във Виетнам са минали над 1 милион посетители през 2010 г., с 25% повече спрямо предишната година. В местността Ангкор Ват, където е се намира храмът, туристите се разхождат на воля из руините от XII-и век, качват се върху камъните, облягат се на стените или пипат с пръсти деликатните барелефи.


 

"Може да се забележи известно захабяване и не е известно дали то идва от вековната употреба или от многобройните туристи", коментира 36-годишната туристка от Калифорния Рона Сорано. "Невероятно е да се разхождаш по камъните и да се приближиш толкова много до историята, но трябва да се запитате на какво ще заприлича всичко това след няколко години?", допълва 33-годишният й приятел Маркус Уелш.

Агенция "Апсара", която отговаря за поддръжката на Ангкор, уверява, че прави всичко възможно, за да минимизира щетите, като поставила въжета около най-уязвимите места и наела 270 охранители.

 

Но според Фонда на световното наследство, американска организация, опитваща се да опази обектите, обявени на световно културно наследство, в развиващите се страни, "Ангкор е в сериозна опасност заради липсата на контрол". Ангкор обаче не е изолиран случай.

От Тадж Махал до Великата китайска стена, архитектурните чудеса, достигнали до нас през вековете в останалата част на Азия, също са заплашени от невнимателни посетители, от милионите обувки, замърсяването, свързано с движението на колите, "забравените" боклуци.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg