150 млн. лв. от държавния бюджет за плащания по САПАРД

593
150 млн. лв. от държавния бюджет за плащания по САПАРД

Министерският съвет прие Постановление за възобновяване на плащанията на средства към крайни бенефициенти по мерки "Инвестиции в земеделски стопанства", "Подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти", "Развитие и разнообразяване на икономическите дейности и създаване на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи" и "Пазари на едро" по програма САПАРД от Националния план за развитие на земеделието и селските райони 2000 – 2006 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

Приемането на постановлението ще доведе до възобновяване на плащанията към крайните бенефициенти по програма САПАРД.

Поради прекратеното от Европейската комисия възстановяване на извършените разходи по тези четири мерки на САПАРД няма достатъчно налични средства от европейското съфинансиране по програмата за извършване на плащанията към крайните бенефициенти. В тази връзка е необходимо на извънбюджетна сметка на Националния фонд към министъра на финансите да се осигурят 150 милиона лева от държавния бюджет за 2008 г. Те ще бъдат осигурени от икономии на разходите и/или преизпълнение на приходите по републиканския бюджет.

Документът предвижда плащанията да се извършват съгласно многогодишното финансово споразумение между Европейската комисия от страна на Европейската общност и България по програма САПАРД (Специална предприсъединителна Програма за развитие на земеделието и селските райони в Република България), акредитираните и одобрени процедури за прилагане на програмата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg