Адванс Терафонд АДСИЦ притежава 200 000 дка земеделска земя към края на септември

846
Адванс Терафонд АДСИЦ притежава 200 000 дка земеделска земя към края на септември

Към края на септември 2007 г. Адванс Терафонд АДСИЦ () притежава 200 000 дка земеделска земя, съобщава БФБ.

От началото на 2007 г. Адванс Терафонд АДСИЦ е инвестирал 25 млн. лева за закупуване на земи в страната. В общия портфейл на дружеството 83% от инвестираните средства са във земеделски земи и 17% са в градски земи.

Средната цена на портфейла от земеделски земи на дружеството с всички разходи е 212 лв. Средната цена на придобиване за месец август е 250 лв./дка.

Дружеството инвестира предимно в най-плодородните земеделски земи – 99.5% са с категория от 1 до 6 (от общо 10, като 1 категория е най-плодородната земя), където съответно има и най-добре развити арендни отношения.

Разпределението на придобитата земеделска земя е съответно в Североизточен регион – 45%, Северен Централен регион – 29%, Северозападен регион - 15%, Южен Централен регион – 8% и Югоизточен регион – 3%. Това е и предпоставката за високия процент (близо 55%) отдадена земя под аренда или наем за първата година.

Дружеството е успяло да окрупни 105 имота за 1 имот с общ размер 900 дка, чрез замяна в област Хасково.

Също така Адванс Терафонд подписа договор за банков кредит за 8 млн. лв. с ИНГ Банк и е предназначен за придобиване на нови поземлени имоти, съобразно инвестиционната стратегия и проспекта на дружеството.

През септември Адванс Терафонд АДСИЦ започна кампанията по отдаване под аренда/наем на земеделските си земи за стопанската 2007-2008 г. Прогнозираните от дружеството средни плащания по новите договори за аренда/наем са над 14 лв. за годината.

До момента днес са прехвърлени 276 086 акции на дружеството на средна цена 2.17 лв. за брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg