Агроенерджи АДСИЦ притежава 70 хил. дка земя

3109
Агроенерджи АДСИЦ притежава 70 хил. дка земя

От днес започна активната търговия с емисията акции на най-новия инвестиционен фонд на Българска фондова борса - Агроенерджи АДСИЦ ().

Основният капитал на компанията е разпределен в 18.5 млн. ценни книжа, а собственият възлиза на 24 млн. лв., заяви на борсовото представяне на фонда Данаил Каменов, зам.-председател на СД на Агроенерджи АДСИЦ.

По негова информация цялата емисия ще е на разположение на пазара, като в момента се водят преговори с институционални инвеститори за дялово участие в капитала на дружеството, каза за Profit.bg Данаил Каменов.

Решението за учредяване на дружеството е взето в края на миналата година с учредител Вентчър Екуити България ЕООД. Във времето за регистрация на фонда и подготовката за листването му на борсата е създадена регионална структура от агенти за изкупуване на земеделска земя. Целта на това е придобитата недвижимост да се прехвърли в капитала на Агроенерджи АДСИЦ, каза още той.

Към момента в портфейла на дружеството влизат 70 хил. дка земя, а в плановете е заложено той да нарасне до 500 хил. дка до три години. Компанията инвестира в цялата страна, но засега приоритетна е Северозападна България. Дружеството има амбиция да се превърне в основен играч на пазара на земеделска земя.

Данаил Каменов посочи две основни причини, за да насочат дейността на фонда към придобиване на земеделска земя. От една страна, това е глобалният фактор, а от друга - чисто специфичните за България причини.

„По отношение на глобалните фактори влияние оказва повишаващото се търсене на хранителни продукти от развиващите се пазари и по-конкретно от Китай и Индия. Тук трябва да се спомене, че в развитите страни в Европа и САЩ обработваемите площи намаляват. Получава се ситуация, при която търсенето на продукти нараства, но обработваемата земя намалява“ коментира той.

На трето място Данаил Каменов изтъкна потенциала за повишение цената на земеделските земи, които цени изостават от други страни с близки климатични условия. Той направи паралел с пазара на земя в Испания, където цената достига около 800 евро на дка, а у нас тя варира около 160-170 евро на дка.

По отношение на специфичните за България причини той посочи разпокъсаността на терените, като между 6-7 дка варира средният парцел у нас. „Поради тази причина основните играчи на пазара ще имат възможност и потенциал да комасират парцелите,“ смята още Данаил Каменов.

По негова информация новият фонд изкупува с най-бързи темпове земя спрямо други публични играчи от сферата. Като предимство на фонда бе посочен фактът, че основният акционер на Агроенерджи АДСИЦ оперира и дружество за експлоатация на земеделска земя. За бъдеще ръководството на публичната компания предвижда да използва външно финансиране за развитие на бизнеса (банки и облигации).

Данаил Каменов заяви за Profit.bg, че планират увеличение на капитала в началото на следващата година.
Нека да припомним, че дружеството увеличи капитала си през лятото - от 500 хил. лв. на 18.5 млн. лв. - чрез пласирането на 18 млн. акции по емисионна цена от 1.10 лв. за брой.

Компанията набра 19.8 млн. лв. от увеличението си, които планира да вложи в закупуването на земеделска земя. От юли до декември 2008 г. оттам планират да закупят 125 хил. декара земи на средна цена от 335 лв./дка.

Агроенерджи АДСИЦ е тринадесетият АДСИЦ за 2008 г., каза Румен Соколов, главен експерт по привличане на нови емитенти в БФБ. По негова информация през тази година са регистрирани за търговия на борсата 22 акционерни дружества, облигационните емисии са 15, а новите фондове наброяват 11.

Радослав Желязов, директор Емитенти и членство в БФБ, определи август и септември като месеците на новите членове на БФБ.

 

Снимка: Данаил Каменов, зам. председател на СД, Паулина Халачева, изп. директор на Агроенерджи АДСИЦ (Profit.bg)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...