ДФ „Земеделие" отпуска кредити на зърнопроизводителите

985
ДФ „Земеделие

Държавният фонд "Земеделие" ще отпусне общо 15 млн. лв. на зърнопроизводителите под формата на целеви кредити за купуване на семена и торове за Реколта 2010. Това съобщиха от фонда.

Отделеният финансов ресурс за кредитиране на производителите за покупка на минерални торове е в размер на 9 млн. лв. За покупката на семена за засяване на площите с пшеница са предвидени 6 000 000 лв.. На декар помощта е в размер на 6 лв. за торовете и за семената.

Максималният размер на паричните средства, които всеки земеделски производител може да получи за една календарна година по всички краткосрочни финансови линии, е до 130 000 лв.

Земеделските производители се задължават да възстановят предоставения целеви кредит, заедно с три процента годишна лихва от деня на получаването в срок до 1 октомври на следващата година.

Договарянето на целевите кредити за Реколта 2010 ще се извършва от 10 септември до 13 ноември, а изплащането им трябва да приключи до 15 декември.

От ДФ "Земеделие" припомнят, че Управителният съвет на фонда е одобрил в четвъртък разпределението на финансовия ресурс за субсидиране на производителите на ориз на базата подадени в областните поделения заявления.

За Реколта 2009 те ще получат целева субсидия за ползване на поливна вода за оризовите насаждения в размер на 2.30 лв. на декар. Общата сума, която е предвидена от бюджета на фонда по това направление е 188 000 лв.

Те ще бъдат отпуснати за 80 632,909 декара, засети с ориз. Крайната дата за договаряне е до 30 септември. Изплащането на субсидиите ще приключи до 15 декември 2009 година.

Увеличаване на отделения от ДФ"Земеделие" финансов ресурс ще има за целево субсидиране за подпомагане на изхранването на животни и птици от Националния генофонд и на контролираната част на популацията през 2009 г., се посочва в съобщението.

Бюджетът за подпомагане на фермерите за изхранване на животни и птици се увеличава от 7 000 000 лв. на 7 310 000 лв., с което ще се изплатят субсидиите по приети вече документи на още 60 земеделски производители, подали документи до крайния срок за това - 8 май 2009 година. Крайният срок за изплащането на помощите е 30 октомври.

Производителите на биволско, овче и козе мляко, ще получат субсидиите си за април, реши УС на фонда. За целв. субсидия за произведено и продадено качествено биволско, овче и козе мляко през 2009 г. е одобрен ресурс 10 000 000 лв.

В момента продължават проверките на некоректните земеделски производители, кандидатствали по тази мярка. Същевременно постъпилите в областните поделения на ДФ "Земеделие" документи за кандидатстване от производителите на биволско, овче и козе мляко за април са 2057.

С цел да се удовлетворят всички заявки за подпомагане на фермерите УС на фонда е решил производителите на биволско, овче и козе мляко да се изплати субсидия и за април, което налага общият бюджет от 10 000 000 лв. по това перо да се увеличи на 12 038 490 лв.

Допълнителните средства ще се осигурят чрез корекция в план-сметката на фонда за сметка на резерва за субсидии за нефинансови предприятия, се посочва в съобщението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg