ЕЛАРГ фонд за земеделска земя с печалба за полугодието

1446
ЕЛАРГ фонд за земеделска земя с печалба за полугодието

Нетната печалбата на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ (бивш Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ) достигна 472 000 лв. през първата половина на 2009 г. в сравнение с 341 000 лв. нетна загуба за същия период на 2008 г., съобщиха от компанията.

Общите приходи на дружеството са в размер на 2.22 млн. лева, като 2.1 млн. лева от тях са приходи от аренда. Приходите на компанията за първите шест месеца на 2008 г. са в размер на 5.75 млн. лв., като 3.9 млн. лв. от тях са резултат от продажба на инвестиционни имоти и 1.7 млн. лв. са приходи от аренда.

Оперативните разходи за първото полугодие на 2009 г. достигат 1 млн. лв. в сравнение с 2.2 млн. лв. за същия период на миналата година.

„Резултатите от първата половина на годината показват, че дружеството успява да следва стратегията си за развитие, която цели да постигне стабилност и рентабилност на фонда. Надяваме се, че успешната работа на новото ръководство на компанията ще продължи и занапред, осигурявайки на акционерите добра възвращаемост на инвестициите им", коментира Стоян Малкочев, изпълнителен директор на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ.

По-рано тази година ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ смени обслужващото си дружество на Агроменидж АД. Освен това акционерите взеха решения в подкрепа на проактивна управленска програма на компанията. Тя овластява Съвета на директорите да увеличава основния капитал на дружеството до 500 млн. лева и да издава облигации на обща стойност до 500 млн. лева в срок до 5 години. Срокът на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя беше удължен от 2012 г. до 2018 г.

ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ е първото дружество със специална инвестиционна цел за инвестиции в земеделска земя в България, създадено през април 2005 г. Капиталът му е 59.7 млн. лв. Набраните средства от последващи увеличения достигат 73.2 млн. лв., инвестирани в 293 000 дка земеделска земя в цялата страна. Основните акционери във фонда са QVT Fund, Алианц България и Credit Suisse Securities. Свободно търгуваемите акции на БФБ са в размер на 25.47% от капитала на дружеството. Фондът е включен в индексите SOFIX, BG REIT и BG 40 на БФБ. ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ е една от най-ликвидните компании на пазара със среднодневен оборот от 40 000 акции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg