Найденов: Очаква ни солена глоба от ЕК за заменките

834
Найденов: Очаква ни солена глоба от ЕК за заменките

Преди няколко дни получихме от Брюксел писмо, с което ни уведомяват, че е заведена такава процедура по отношение на предполагаема нерегламентирана държавна помощ във връзка със земеделски земи. И нека да не бъда лош пророк, предполагам, че може би ще получим не след много време и такава преписка за нерегламентирана държавна помощ по отношение на общински терени. Разбира се, че искат да ни глобят. Това каза пред bTV министърът на земеделието Мирослав Найденов и допълни:

"Получихме на 19-ти писмо от главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия, с което ни уведомяват, че вече има заведена преписка и по отношение на земеделските земи. Площта е, за съжаление, много, много по-голяма от тази на горите".

Министърът припомни, че при горите става въпрос за около 33 000 декара, а при земите декарите са 450 хиляди, т.е. близо 15 пъти повече:

"Така че, представете си какво би била санкцията срещу България, ако това се докаже. Вчера, тъй като аз се възползвах отново от една процедурна хватка - да поискам кореспонденцията да пристигне на български, зад а спечелим малко време, тъй като имаме 20-дневен срок, за да отговорим на Комисията. Направихме в тези няколко дни справка и при тази справка излязоха наистина потресаващи неща.

Вчера подготвихме един доклад и в късния следобяд с този доклад запознах главния прокурор г-н Борис Велчев, който реагира незабавно и разпореди всъщност, препрати преписката към районната прокуратура и днес ще бъде образувано наказателно дело, първоначално срещу неизвестни извършители. По всяка вероятност след това ще бъдат привлечени като обвиняеми подписвалите тези заменки.

Заменките са подписвани от бивши министри на земеделието. Приложението към информацията от Брюксел касае заменки от 1998 година до 2009 г. Аз първоначално смятах, че за нерегламентирана държавна помощ може да се говори след 2007 г., оказа се обаче, че във връзка с договора за присъединяване, ние сме били длъжни да спазваме законодателството на Европейската комисия от момента на подаването на заявлението на България за членство".

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg