Само 1% повече договори за аренда на земя през 2013 г.

2146
Само 1% повече договори за аренда на земя през 2013 г.

Третото тримесечие на 2013 година бе най-слабото за земеделската земя от гледна точка на сключените арендни договори от 2 години насам.

Три месеца по-късно, данните сочат за общо 15 756 сключени контракта, което е с около 22% по-малко спрямо година по-рано.

Въпреки спада от последните две тримесечия за 2013 г. сделките са 55 806, което е с 0.7% повече спрямо 2012 година.


Анализаторите в сектора обаче очакват атрактивността на земеделската земя да се запази и през настоящата година.

Припомняме, че в края на декември стана ясно, че в България е на път да се сключи нова голяма сделка със земеделска земя. Според документи, подадени в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) двете дружества "Солатер" ЕООД и "Орбиас" ЕООД, притежавани от собствениците на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров, възнамеряват да придобият контрол върху "Уинслоу ленд инвест".

Придобиваното дружество нашумя в последните месеци, след като успя да придобие първо "Омега агро инвест", а наскоро и публичното "Агро финанс" АДСИЦ, където се очаква и търговото предложение и може би евентуално делистване на компанията от Българска фондова борса.

Това ще е поредната голяма сделка на пазара на земеделска земя у нас, след като през август Ромфарм Компани придоби 100% от капитала на Серес АД, притежаващ 186 хил. дка земи.

Росфарм Компани бе и купувач на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя, като сделката за 180 хил. дка земи бе осъществена на цена от 90 млн. лв., или 500 лв./дка.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg