Сертифицираните площи за биологично земеделие у нас са 166 741 хектара

654
Сертифицираните площи за биологично земеделие у нас са 166 741 хектара

България си е поставила амбициозната задача да развива биологично земеделие и да оползотвори потенциала си за това, като една от важните задачи е да се увеличи дела на биологичните продукти на вътрешния пазар и да се стимулира потреблението им, така, че към 2013 г. 3% от всички продадени хранителни продукти да са биологично произведени.

Това съобщи на пресконференция днес зам.-министърът на земеделието и продоволствието инж. Димитър Пейчев при представяне състоянието на биологично земеделие у нас и тенденциите в неговото развитие през последните години. Друга значима цел е към същата дата делът на земеделските земи, обработвани по биологичен начин, да достигне 8%, допълни още зам.-министър Д. Пейчев.

В момента 432 са контролираните производители, преработватели и търговци на биологични продукти и храни в страната, а общото количество сертифицирани площи за биологично земеделие са 166 741 хектара, уточни заместник-министърът.

От тях площите, заети с биологично отглеждани култури (в преходен период и преминали преходния период), са 9370.88 ха, постоянните ливади и пасища (в преходен период и преминали преходния период) са 155 792.55 ха, а свободните земи или земите, оставени в угар (в преходен период и преминали преходния период) - 1577 ха. Като към тези 166 741 хектара сертифицирани площи се добавят и площите в размер на 242 677.31 хектара, одобрени от контролните органи като подходящи за събиране на диворастящи растения, общият размер на контролираните площи, управлявани съгласно правилата на биологичното производство, е 409 418.31 хектара.

Изпълнението на тези задачи са залегнали в Национален план за развитие на биологичното земеделие в периода 2007-2013 година, като той е подплатен със солиден финансов ресурс. Общият му бюджет възлиза на около 164 млн. лева за 7-годишния период, като е формиран както от средства, предоставени от ЕС, така и с национално съфинансиране, допълват от Министерство на земеделието и продоволствието.

От 1 март тази година стартира приемането на заявления за компенсаторни плащания по Агроекологичната мярка, и тя е вече реално в ход, припомни зам.-министър Д.Пейчев. Тази година, заради факта, че тя за първи път се прилага в страната, сме предвидили максимално дълъг срок за приемане на документи по нея – до 15 май, подчерта зам.-министърът.

България има ресурс за биологично земеделие, счита Марко Шлутер, директор на Европейската група на Международната федерация на движенията за биологично земеделие (ИФОАМ) и не е случайно, че през тази година е избрана за домакин на срещата, която се провежда веднъж годишно в различни държави. Той приветства помощта, която българското правителство оказва за развитието на биологичното земеделие както по отношение на финансовото, научно и методическото му подпомагане, така и при участия в различни международни изложения, каквото е престижното изложение Биофах в Нюрнберг, Германия.

Марко Шлутер подчерта, че на предстоящото заседание на ЕГ на ИФОАМ, която започва утре в Пловдив, ще се дискутират преди всичко последните промени в европейското законодателство в областта на биологичното земеделие, както и изпълнението на Европейския план за действие в областта на биологичното земеделие в контекста на провежданата в момента Health cjeck на Общата селскостопанска политика. Целите на ИФОАМ са прилагането на екологичните, стопанските и социални системи по света, основани на принципите на биологичното земеделие, подчерта още директорът на европейската група на ИФОАМ Марко Шлутер.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg