Стартира второто най-голямо увеличение на капитал в историята на БФБ

702
Стартира второто най-голямо увеличение на капитал в историята на БФБ

Второто най-голямо увеличение на капитал в историята на Българска фондова борса стартира от днес.

Адванс Терафонд планира да увеличи капитала си с 66.084 млн. лв. - от 44.056 млн. лв. на 110.14 млн. лв., чрез издаването на нови 66.084 млн. акции с емисионна стойност 1.90 лв.

За целта са издадени 44.056 млн. права, като съотношението им спрямо новите акции е в 1:1.5.

Правата на фонда ще се търгуват до 27-и този месец под борсов код 6A6A. Ако увеличението бъде записано на 100%, фондът ще набере над 125 млн. лв.

Аукционът за неизползваните права е насрочен за 5 септември. Записването на новите акции ще става в периода 14 август – 23 септември.

Капиталът ще бъде увеличен, само ако бъдат записани и платени най-малко 25 млн. нови акции.

Набраните от тази емисия средства ще бъдат използвани за реализиране на инвестиционните цели на Адванс Терафонд АДСИЦ - закупуване и окрупняване на поземлени имоти, както и за погасяване на съществуващ банков заем в размер на 15 млн. евро и подобряване на ликвидността на дружеството.

„Според плановете, ни до края на 2009 г. дружеството трябва да притежава 450 000 дка земеделски земи. Това е амбициозна програма, особено ако се вземе предвид окрупняването на парцелите и отдаването им под аренда. В същото време наблюдаваме трайни тенденции за поскъпване на земеделските земи с около 30% годишно. Смятаме, че този темп ще се запази и за в бъдеще”, каза пред Profit TV Радослав Манолов, изпълнителен директор на Адванс Терафонд АДСИЦ.

Към момента фондът притежава близо 238 000 дка земеделски земи и 130 дка градски земи, които са на стойност малко над 99 млн. лв.

Още по темата:

Адванс Терафонд АДСИЦ планира 450 хил. дка земи до края на 2009 г.

Поделение на Световната банка ще участва в увеличението на Адванс Терафонд АДСИЦ

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...