Стопани получиха субсидии по СЕПП в размер на 430 млн. лв.

1415
Стопани получиха субсидии по СЕПП в размер на 430 млн. лв.

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил запозна вчера Комисията по земеделие и гори с приключилото субсидиране на засетите площи и изплащането на субсидиите по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) за кампания 2007 г.

От 23 януари до 20 февруари 2008 г. 73 792 стопани са получили субсидия по СЕПП в размер на над 430 млн. лв. 321 млн. лв. субсидии са изплатени по СЕПП на 73 792 стопани, а 61 458 са получили над 109 млн. лв. по националните доплащания чрез електронната банкова система СЕБРА, посочи министър Кабил.

Националните доплащания представляват 25% от бюджета за 2007 г. на Програмата за развитие на селските райони. Тези 109 млн. лв. са първите европейски пари от фондовете по оперативните програми на ЕС, които вече са усвоени, подчерта министър Кабил. Всички земеделски стопани ще получат уведомителни писма, в които е указан размера на субсидията и начина, по който е изчислена тя.

Стопаните, които няма да получат субсидии по СЕПП са 5097, а по националните доплащания 5838. От тях около 2700 ще бъдат лишени от субсидията и за бъдещ период. Общата сума на санкциите за наддеклариране и други опити за измама и закъсняло подаване на заявление за земеделските стопани са в размер на 37 318 781 лв., подчерта министър Кабил. Допълнително към това са наложени редукции за неподдържане на земята в добро земеделско и екологично състояние в размер на 1 092 938 лв. Извършени са 8145 проверки на място, което е над 10% от общия брой на подадените заявления по СЕЕП.

От 1 март 2008 г. започва новата кампания по подаване на заявления за подпомагане по СЕЕП за настоящата година, припомни министър Кабил. Финансовата рамка за 2008 г. за директни плащания е над 240 млн. евро.

По време на заседанието министър Кабил посочи, че благодарение на перфектно действащата Интегрирана система за администриране и контрол (ИСАК) ЕК не намали с 25% (50 млн. евро) предвидените субсидии за преките плащания за 2007 г. на България и фермерите ни получиха пълния размер на предвидената субсидия за преки плащания. Аз съм горд с изграждането и функционирането на тази система, защото чрез нея изпълних политическия си ангажимент, подчерта министър Кабил. Изпълнителният директор на ДФ “Земеделие” инж. Димитър Тадаръков демонстрира пред Комисията в реално време как работи Интегрираната система за администриране и контрол.

По отношение на временното спиране на средства по мярка 2 на програма САПАРД министър Кабил коментира, че това се налага заради забавеното разследване на източването на 7.5 млн. евро по САПАРД.

Министър Кабил припомни, че преди време са били спрени плащанията на 36 млн. евро по мярка 1 на САПАРД, заради съмнения и след външен одит няколко месеца по-късно са били възобновени. Той заяви, че не бива да се очаква България да е уникална и да няма такива проблеми, каквито в една или друга степен е имало в други европейски страни. Искам да сме отличниците на Европа, но това иска време, опит и усилия, каза още министър Кабил.

На 17 март 2008 г., по време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, министър Нихат Кабил ще се срещне с генералния директор на ГД “Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК Жан-Люк Демарти във връзка с временното спиране на средствата по мярка 2 на предприсъединителната програма.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg