За икономическата активност по сектори можем да съдим по листващите се компании!

1387
За икономическата активност по сектори можем да съдим по листващите се компании!

Може ли да си правим изводи за инвестиционната активност на икономическите агенти в страната според листващите се компании на Българска фондова борса и тяхната дейност? Мисля, че отговорът на този въпрос до голяма степен е "да".

Да разгледаме например бума на дружествата със специална инвестиционна цел и развитието на пазара на недвижими имоти през последните години у нас, в светлината на развитието на сектора на недвижимите имоти.

Едва ли на капиталовия ни пазар има по-силно изразен, откъм представители, отрасъл от този на дружествата със специална инвестиционна цел. Доказателство за това е и наличието на индекса BG REIT, който проследява движението на 12 инвестиционни фонда.
За това свидетелстват и обобщените данни на Profit.bg. за регистрираните на борсата дружества със специална инвестиционна цел през 2005 г., 2006 г. и 2007 г., както и изменението на основния им капитал през трите години.

Според информацията на КФН към 31 декември дружествата със специална инвестиционна цел са 61. От тях осем секюритизират вземания, шест инвестират в земеделска земя, а останалите 47 фонда са ориентирани в придобиването на терени и недвижими имоти, строителство, продажба и др.

В края на 2005 г. фондовете, инвестиращи в недвижими имоти са 10, а сумарният им основен капитал е 23.18 млн. лв.

Година по-късно броят на АДСИЦ нараства на 29 като са акумулирали основен капитал на стойност от 212.54 млн. лв. или ръст от +816.99% за година.

В края на 2007 г. дружествата, обекта на материала вече са 48, а сумарният основен капитал достига 287.53 млн. лв. Сумата е с 35.28% над тази през 2006 г. и с 1140.51% над капитала през 2005 г., когато може да се каже обаче, че секторът все още е бил в начална фаза на развитие.

Тук е редно да се каже, че пласирането на книжата става и по емисионна цена, като привлечените средства надвишават в пъти емитирания капитал.

През този период пазарът на недвижими имоти у нас преживя истински бум. В края на миналата година проучване на Global Property Guide посочи, че България е на първа позиция по ръст на цените на имотите в света към края на третото тримесечие на 2007 г., в сравнение със същия период на миналата година, като ръстът им възлиза на 30.6%.

Според актуалните данни на консултантската компания темпът на нарастване на цените на имотите в България е отбелязал значително забавяне през първото тримесечие на тази година в сравнение със същото на миналата година. У нас недвижимите имоти са поскъпнали с 15.21% на годишна база.

По последни данни България е втора и по ръст на строителството в ЕС през април с 6.9% прoцентно увеличение на производството в сектора на месечна база.

Дали интересът към борсата на нови земеделски фондове и компании от сектора, както и намеренията за увеличения на капитали на публични вече фондове за земеделски земи, може да свидетелства за раздвижването на пазара на този вид актив и на земеделието като цяло? Защо да не!?

Нека да припомним, че планове да излязат на борсата имат инвестиционният фонд Серес, БГ Агро като единствено пазарната конюнктура им попречи вече да не се търгуват на борсата. Подобна стъпка се обсъжда и от Фарин.

В края на миналата година Агрия Груп Холдинг привлече 15.37 млн. лв. от първичното си публично предлагане. Предстои и увеличение на капитала на Адванс Терафонд АДСИЦ с над 66 млн. лв. При успех компанията ще привлече 125.56 млн.лв. при емисионна цена за нова акция от 1.9 лв.

През годините броят на фондовете за земеделска земя, търгувани на БФБ също расте, макар и далеч по-ограничено от споменатите по-горе АДСИЦ. Ако през 2005 г. те са били три компании, през 2006 г. броят им нараства на шест, колкото е и в края на 2007 г.

Що се отнася до цената на земеделската земя може да се спомене, че и при този актив в последно време се наблюдава повишен интерес, а оттам и ръст на цените. В средата на юни се разбра, че в Северозападна България има бум на търговията със земеделска земя. Това е станало ясно по време на Международния икономически форум "Дунав", проведен във Враца.

По-рано изпълнителният директор на Елана Пропърти Мениджмънт Веселин Петров заяви, че земеделската земя в България се търгува под цените в други страни членки на ЕС.

Неговите очаквания са, че през следващите пет години ще наблюдаваме постепенно поскъпване на актива. Средният годишен темп на цените през следващите три години ще е минимум 20%, коментира още той.

Според прогнозните резултати на Елана Пропърти Мениджмънт за развитието на пазара в България до 2010 г. дка земеделска земя може да достигне 500 лв.

През март екипът на Profit.bg се допита до специалисти в сектора. Тогава те се обединиха около мнението, че цената на малките парцели земеделска земя у нас е между 200 и 300 лв./дка. 

Дали обаче ще станем свидетели на подобен бум като в сектора на недвижимите имоти и строителството предстои да видим. Факт е обаче, че повече компании от сферата на земеделието планират листване на БФБ за набиране на свеж капитал.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg