Задават се генно модифицирани зърно и грозде

1751
Задават се генно модифицирани зърно и грозде

От досегашния Закон за генетично модифицираните организми отпадат текстовете, които забраняват освобождаването в околната среда и пускането на пазара на генно модифицирани тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.

Това приеха на първо четене депутатите с 89 глас "за", 36 - "против" при гласуването на изменения на закона, предаде БТА. След това депутатите удължиха и срока за въвеждане на промени между първо и второ четене с 21 дни.

Законопроектът цели да се постигне пълно съответствие на нашето с европейското законодателство, отбелязаха от трите парламентарни комисии, разглеждали промените.

От Коалиция за България, Синята коалиция, ДПС обаче не одобриха отпадането на промяната с отпадането на досегашния текст, като изтъкнаха, че той не защитава националните интереси.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова отговори на критиките, като заяви, че освобождаването в околната среда и пускането на пазара във всеки един случай ще става след министерско одобрение и след консултация с 15 хабилитирани учени.

Случай по случай ще се разглежда освобождаването и пускането на пазара, уточни министърът. Тя подчерта причината за приемането на промените, като посочи, че измененията са свързани с хармонизирането на законодателството ни със съответствие с определените европейски директиви.

Тревогите на хората, че от утре ще приемат неконтролирано модифицирани храни, е неоснователно, каза още тя.

Извънредно сложна и трудна ще стане процедурата генномодифициран продукт да се пусне на пазара или в околната среда. Ще се прилага максимално принципа на предпазливостта, каза по-рано заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева пред сградата на парламента, където граждани протестираха против предвижданите изменения в закона.

Десетки граждани се събраха в градинката до Народното събрание с плакати и викове "Не щем ГМО!".

В законопроекта ще се запазят текстовете за пълна забрана на генномодифицирани организми в зоните от НАТУРА и в буферна зона около тях, увери Манева. Ще бъде забранено пускане в околната среда на ГМО в съседство на площи, на които се отглеждат селскостопански продукти по биологичен начин. Ако министрите на околната среда и водите и на земеделието и храните разрешат да се пуска на пазара и околната среда такъв организъм, това ще стане само с решение на парламента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ГМО
# 0
16:01 | 13 January 2010
Две планети си говорят. Едната казала - Знаеш ли, много съм притеснена. Появили ми са се Хомо Сапиенс. Другата я успокоила: - Не се притеснявай. Ще изчезнат от само себе си!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg