Анализатори: Внимавайте какво купувате и продавате

1444
Анализатори: Внимавайте какво купувате и продавате

Как оценявате публикуваните до момента отчети и дали те биха имали ефект върху следващите търговски сесии попитахме двама анализатори и портфолио мениджър. Ето и техните отговори:

Красимир Атанасов, портфолио мениджър, Елана Трейдинг

Засега отчетите по-скоро стоят в светлия хоризонт, като силното нарастване при цените на суровините и глобалното забавяне имат по-ограничен ефект. Очакванията ми се тези два основни фактора да влияят разнопосочно до края на тази и през следващата година. По-бавните темпове на икономиките ще намерят по-сериозен отзвук върху продажбите.

Глътката въздух за компаниите, изразена в спад при цените на суровините, ще бъде предизвикана именно поради същото това забавяне. Тук ще проличат сравнителните предимства и добра стратегия за растеж - особено при експортно ориентираните български дружества.

Пазарът ни вече коригира 50% от върховата си стойност преди година, което определено доведе до фундаментално атрактивни стойности на не малко компании. Вече личи разграничението между добре представящите се дружества, като този тренд ще бъде подкрепен от отчетите за второто полугодие.

Рисковете пред инвестиции в дружества с очаквани Р/Е под 10 за следващата, а дори и за тази година, са доста по-малки, дори и при разочарования в приходите и печалбите. Диктуващ фактор продължава да бъде подборът на добрите акции и тази стратегия има все по-големи шансове да доведе до приятни изненади към края на годината.

Тодор Русанов, финансов анализатор, КМ Инвест ЕАД

Вчера беше първият ден от периода за предаване на счетоводните отчети на дружествата, в който наистина усетихме тяхната сила върху пазара. Огромният спад на индексите в самото начало на търговията беше следствие от влошената международна конюнктура, но и от противоречивите тримесечни данни на някои български компании.

С това успяхме да докажем, на практика, мнението на много анализатори от последните седмици, според които негативните новини ще се приемат много по-силно от пазара, отколкото положителните.

Все пак към края на сесията получихме и леко опровержение, особено с книжата на Неохим, които поскъпнаха с 12%, в следствие на неочаквано добрия отчет за тримесечието. Смятам, че пазарните участници биха променили негативните си настроения с по-ведри такива, само ако до края на седмицата продължат да излизат силни отчети и тяхната маса достигне „по-критични” нива.

Петко Миков, анализатор, Юробанк И Еф Джи България

Смятам, че излезлите до момента отчети затвърждават, като цяло, посоката на развитие на съответните компании, без някакви особени изненади. Там, където бизнесът върви добре и имаме качествен мениджмънт, способен да отговори на променящата се икономическа среда, там и резултатите са добри.

Посоката, съответно, е обратна при обратната ситуация, както и в индустриите, които по принцип са най-засегнати от външни фактори, възможностите за реакция са ограничени.

Съмнявам се, че ще има особена реакция на отчети като тези до момента, които като цяло са в унисон с очакванията на пазара. Обстановката предразполага по-технически поглед върху борсата ни в момента, отколкото фундаментален, но и ако човек е решил да търгува, редно е да е наясно какво купува и какво продава.

Нека все пак не забравяме, че има време до консолидираните отчети, които ще дадат по-изразителен поглед върху представянето на публичните ни компании през първото полугодие.

Коментарите имат информационен и аналитичен характер. Изразените мнения са лични и не представляват препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg