Брокери: Конюнктурната намеса внася объркване на пазара

1530
Брокери: Конюнктурната намеса внася объркване на пазара

Както всяка седмица, така и тази, потърсихме мнението на пазарни участници относно очакванията им за водещите настроения на Българска фондова борса през следващите пет дена. Ето какво мислят те:

Гено Тонев, портфолио мениджър, “Юг Маркет Фонд Мениджмънт” АД

Очакванията ми за предстоящата седмица са за положителен старт и постепенна консолидация в тесни граници около текущите нива на индексите. Не изключвам обаче нови „атаки” срещу стабилността на пазара, в това число вербални гимнастики на тема „балони” от страна на доскоро уважавани институти, които биха предизвикали краткосрочни пристъпи на паника.
След цирка с последното IPO, инвеститорите са сериозно объркани по отношение на своите и пазарните възможности. Доста от тях ще предпочетат да инкасират печалби, в очакване на нови регулации, засягащи бъдещите първични предлагания, но, за сметка на това, разпродажбите едва ли ще са особено големи, предвид високата ликвидност в портфейлите на институционалните инвеститори. Краят на седмицата едва ли ще отчете сериозни отклонения в стойностите на пазарните барометри, в подготовка за ново импулсно движение нагоре. Спад на индексите под последните две дъна обаче може да провокира по-дълбока корекция.

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант, “Бул Тренд Брокеридж”

След събитията от последните два дни на миналата седмица имам всички основания да очаквам напрежението на пазара да се запази и през следващите пет сесии. Това ще се отрази в посока на по-голяма волатилност от обикновено, както и много интересна търговия по позициите, където се разминават интересите на институционалните инвеститори. Любопитно е да видим дали тези, които смятат пазара за надценен ще излязат от инвестициите си.

Стоян Николов, брокер и инвестиционен консултант, “Първа финансова брокерска къща”

Последните коментари в медиите и откритото писмо от БАЛИП оказаха своето въздействие в петък, като предизвикаха известен спад в цените. Не очаквам тази седмица да има драстични спадове на цените поради относително добрите отчети за 3-то тримесечие, но с уговорката че не са налице допълнителни конюнктурни фактори, които да ескалират притесненията на инвеститорите. Като цяло публичните дружества имат фундамент да поддържат настоящите си ценови нива.

Константин Абрашев, портфолио мениджър, “БенчМарк”

Краят на седмицата мина в минорен тон, който ще отекне и в началото на предстоящата. Очаквам да се усеща натискът на продавачите поне до средата на седмицата, но вярвам, че постепенно емоцията на пазарните участници ще позатихне.

Ангел Хаджийски, брокер, “Капман”

През следващата седмица очаквам натискът, продиктуван от прибирането на печалби от инвеститорите при повечето търгуеми позиции да отслабне. Не очаквам да има значителна промяна в оборота на фондовия пазар, като прогнозата ми е за запазване на сравнително ниски обеми. След средата на седмицата е възможно натискът на продавачите да отслабне и борсовите индекси да възстановят нивата си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg