Брокери: Пазарът отново пропуска добрите новини и преекспонира негативните

1058
Брокери: Пазарът отново пропуска добрите новини и преекспонира негативните

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси мнението на трима пазарни участници с въпроса - „Какви, според тях, ще са настроенията на БФБ през следващите пет дни?“ Ето и техните мнения:

Борислав Ников, председател на СД, Статус Капитал

Основните събития на пазара през следващата седмица ще са отчетите на дружествата за първото полугодие на годината. От публикуваните до момента данни не може да се направи еднозначен извод за развитието на публичните компании.

Има, както положително, така и отрицателно развиващи се компании спрямо миналата година, но като цяло няма много по-лоши от очакваното резултати. Общо взето, и очакванията като че ли не са особено високи, предвид международната финансова криза и високата инфлация в страната.

Не очаквам някакво голямо отражение в цените на акциите – в момента повече влияят
политически, макроикономически и макар и по-слабо, международни фактори, отколкото конкретните резултати на самите дружества.

Няма и силно изразени настроения за движения в една или друга посока, което, с ниските обороти, предвещава сравнително спокойна търговия.

Даниел Димитров, портфолио мениджър, Реал Финанс Асет Мениджмънт

През седмицата изтича законоустановеният срок за изнасяне на счетoводните отчети за първото шестмесечие на 2008 г. В условията на продължаващ спад на международните финансовия пазар, корекцията и у нас продължава да се задълбочава.

В последните седмици търговията протича при доста ниски обеми. В тази ситуация отчетите на публичните дружества придобиват още по-голямо значение за инвеститорите.
В момента се забелязва склонността на пазара да пропуска добрите новини за компаниите и да преекспонира негативните. Първото шестмесечие на 2008 г. е важно с това, че компаниите започнаха да се сблъскват с нарастващите цени на горивата, на суровините за производство и на труда.

Тези, които успяват да повишат печалбите си, въпреки неблагоприятната конюнктура, ще имат конкурентно предимство в бъдеще и в средносрочен план цените на акциите им ще се повишават. В краткосрочен план добрите новини могат единствено да възпрат инвеститорите от масови разпродажби по дадена позиция.

Ангел Диков, ръководител отдел "Анализи и пазари", Сомони Асет Мениджмънт

Изминалата седмица завърши без съществени изменения на индексите на БФБ, като пазарът консолидира и се оформи тесен рейндж в диапазона 1021-1035 пункта за SOFIX. Все още не е ясно дали в последните сесии се оформи средносрочно дъно, или видяхме поредното краткосрочно дъно, което ще е междинно по продължителния път надолу, който следваме вече девети месец.

В последната седмица станахме свидетели на това как всеки опит за покачване е ограничаван от продажби по повечето ликвидни позиции. Очевидна е и липсата на свеж паричен ресурс на пазара, който да подпомогне евентуален по-значителен и продължителен ръст.

Вътрешните и външни новини, които са преобладаващо негативни, също „помагат” за липсата на доверие и всяват несигурност сред инвеститорите. Най -ероятно и през следващата седмица ще продължи летаргията, обхванала пазара напоследък, като не са изключени и нови понижения при наличието на по-едри инвеститори, желаещи излизане на всяка цена от пазара.

Все пак не очаквам в най-близък план да има значителни понижения на индексите, освен ако не станем свидетели на нова негативна вълна на световните пазари, която да пренесе своето влияние и у нас.

Започнаха да излизат отчетите за Q2 на 2008 г. на публичните компании, като засега те са по-добри от тези за предходното тримесечие, но като цяло пазарът не реагира дори и на положителни новини. Необходимо е значително количествено натрупване на такива, за да окажат някакво по-съществено влияние върху инвеститорските настроения.

Коментарите имат информационен и аналитичен характер. Изразените мнения са лични и не представляват препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg