Брокери: Позитивното настроение на пазара ще продължи

933
Брокери: Позитивното настроение на пазара ще продължи

Както всяка седмица екипът на Профит.бг потърси мнението на трима участници от пазара за очакванията им относно търговията на Българска фондова борса през следващите пет борсови дни. Ето и техните мнения:

Красимир Атанасов, портфолио мениджър Елана Фонд Мениджмънт

„Очаквам позитивното настроение да продължи, като в центъра на събитията ще бъдат акциите на ПИБ. Постигнатата цена на IPO-то бе в горната част на ценовия диапазон, но предвид сериозното презаписване можем да очакваме по-високи стойности на отваряне, но все пак далеч от рекордите на КТБ и вероятно не по-високо от 12 лв.

Евентуално освободеният ресурс от страна на спекуланти ще се насочи към останалите акции и това ще повлияе на целия пазар. Подценени акции вече се намират все по-трудно, ниската ликвидност, събраният паричен ресурс и настроенията на дребните инвеститори за растящ пазар дават гориво на пазара, опасността остава от прекалено високата цена на бъдещото презареждане.”

Огнян Дечев, брокер ИП „Популярна каса 95”АД

„Има голяма вероятност традиционната лятна летаргия на борсата да бъде нарушена. Очакваме активна търговия с книжата на ПИБ, КТБ и дружествата, които увеличават капитала си с допълнителни акции. Все още има подценени позиции, в които инвеститорите бързат да влязат.

Оживлението на пазара засяга както т. нар. „сини чипове”, така и някои от традиционно по-ниско ликвидните акции. По всяка вероятност ще продължи засиленият интерес към най-ликвидните позиции- Химимпорт, Монбат и Еврохолд България.”

Константин Абрашев, портфолио мениджър БенчМарк Асет Мениджмънт

„Безспорно основното събитие през настъпващата седмица ще е дебюта на акциите на Първа инвестиционна банка. Очаквам силен интерес и големи обеми в позицията още в първата борсова сесия.”

Акциите на ПИБ са и последното голямо IPO преди настъпването на летния сезон и вероятно с него ще настъпи традиционното борсов затишие, толкова типично за това време на годината. През тази седмица очаквам да има раздвижване и при останалите ликвидни позиции, което ще е провокирано от „горещи пари”, освободени от инвестиции в двете банки.”

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg