Брокери: Предпазливостта на инвеститорите ще ограничи активността

1022
Брокери: Предпазливостта на инвеститорите ще ограничи активността

„Нова седмица, нов късмет,“ оптимистично гласи една българска пословица, макар и малко перифразирана. За Българска фондова борса тя важи с пълна сила в случая. Както всяка седмица, така и през тази екипът на Profit.bg потърси отговор от четирима пазарни участници на въпроса – „Как според Вас ще се развие търговията на БФБ през следващите пет дни?“ Ето и техните коментари:

Божидар Божков, брокер, UniCredit Bulbank

Търговията на Българската Фондова Борса през следващата седмица ще бъде белязана с въвеждането на новата система за търговия – XETRA. Не очаквам да има сериозни сътресения или намаляване на обемите, тъй като за повечето инвеститори въвеждането на нова система за търговия не е фактор при взимането на инвестиционно решение.

Вероятно през първите един-два дни при въвеждането на поръчки, както и при аукционите, инвестиционните посредници ще проявяват допълнително внимание. Като цяло ще бъде една вълнуваща седмица на БФБ.

Кирил Гарчев, главен дилър, Булброкърс

Очакванията за настоящата седмица се обвързват основно с новата търговска платформа XETRA на БФБ и като цяло с бавен старт на търговията. Предпазливостта вероятно ще доминира поне през първите един-два дни, като обемите и колебанията вероятно ще бъдат дори по-ограничени от това, което наблюдаваме напоследък.

Що се отнася до перспективите пред пазара-международната среда продължава да се влошава през последните дни, борбата с инфлацията и поредната вълна по ограничаване на риска са доминиращите теми в глобален мащаб. Това от своя страна ще тежи и върху котировките на акциите на месно ниво.

В непосредствен план изглежда отсъства катализатор за устойчиво повишение на цените, а само след месец предстои обявяването на доклада на Европейската комисия за България-допълнителен рисков фактор за пазара.

Ясер Ел Амин, брокер, БенчМарк Финанс

Следващата борсова седмица ще премине изцяло под знака на новата търговска платформа XETRA. Участниците в търговията ще бъдат много внимателни, за да не допуснат грешки с новите борсови кодове, въпреки че до тях ще са изписани и имената на компаниите. Предполагам, че обемите през седмицата ще бъдат ниски, като не очаквам да има съществени движения на индексите.

Мненията изразяват лична позиция и не са препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...