Брокери: Продължаваме да следим световните пазари

1462
Брокери: Продължаваме да следим световните пазари

Какви ще са настроенията на Българска фондова борса през следващите пет сесии? Седмичният въпрос на Profit.bg бе зададен на трима пазарни участници. Ето и техните отговори:

Пламен Пейчев, инвестиционен консултант, ФК Евър

Настроенията на световните фондови пазари и по-специално на развиващите се такива най-вероятно ще продължат да оказват въздействие върху индексите у нас. Тази тенденция ще продължи до изнасянето на отчетите за първото тримесечие на водещите български компании.

До тогава едва ли ще станем свидетели на трайно изразен тренд в една от двете посоки, като търговията и през тази седмица най-вероятно ще е относително слаба и в тесен рейндж.

Стефан Ангелов, брокер, Варчев Финанс

Нестабилната обстановка на пазара ще се запази и през тази седмица без промяна на инвеститорските настроения с оглед разнопосочните движения на международните капиталови пазари. Поради това очакванията ми са за консолидация на пазара в България при сравнително слаби обеми търговия. Ниската ликвидност в момента е нож с две остриета, като изразяване на някакви нагласи - оптимистични или песимистични, ще спомогне за по-големи движения в съответната посока.

Обстановката в момента е доста динамична и не се изключват сериозни движения, повлияни от външни новини или настроения. Това е и причината повечето сериозни участници на пазара да са по-пасивни с цел да не се приемат големи рискове, което пък води до липса на агресивност - движеща сила за цените по отделните емисии.

Борислав Ников, Член на Съвета на директорите, Статус Капитал

Вече две поредни седмици индексите бележат макар и малък растеж. През следващите дни очаквам търговията да се развива по познатия сценарий най-вече поради изчаквателната позиция на голяма част от инвеститорите. Основното, което може да промени сегашното статукво, са отчетите за първото тримесечие на тази година, които биха дали яснота относно развитието на компаниите от началото на годината и доколко международната криза е повлияла на дружествата. Настроенията като че ли са по-положителни, в сравнение предходния месец, но липсата на свеж ресурс е пречка пред растежа на цените.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Снимка: БГНЕС/EPA

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg