Брокери: Рано е за прекомерен оптимизъм

917
Брокери: Рано е за прекомерен оптимизъм

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg се обърна към трима пазарни участници с въпроса: „Какви ще са настроенията на БФБ през следващите четири дена?“ Ето и техните коментари:

Веселин Моров, брокер, Наба Инвестмънтс

Изминалата седмица беше изпълнена с много емоционални събития и инвестиционни решения, които отведоха индексите до нови дъна и стойности, познати ни от далечния вече септември 2005 г.

Силното влияние, което оказват външните за пазара ни фактори (новини и събития от развитите пазари), ще се запази и през настоящата седмица. Несигурността, която предизвиква обявеният от федералното правителство на САЩ мегаплан за спасяване на финансовата система от колапс и силният ръст на цената на петрола ще са факторите с негативно влияние, които ще инициират тестване на ново дъно.

Очакванията за възстановяване на родните индекси минава през увеличаване на икономическата активност в еврозоната, причина за което може да бъде корекция надолу на основната лихва в комбинация с добри данни от отчетите на публичните компании, които да намалят още стойностите на основните им коефициенти.

Божидар Божков, брокер, UniCredit Bulbank

Имайки предвид спешните мерки, които бяха взети през изминалата седмица от редица централни банки, начело с Федералния резерв, ситуацията на световните пазари се поуспокои, а от там и напрежението върху БФБ също би трябвало да спадне.

Тези мерки би трябвало да вдъхнат спокойствие относно устойчивостта на финансовата система и да доведе до определена консолидация на капиталовите пазари. Все пак ефектът върху реалната икономика все още няма да бъде усетен, така че няма място за прекомерен оптимизъм.

Димитър Георгиев, брокер, Елана Трейдинг

Предстоящата седмица ще бъде относително бедна на корпоративни новини – ще се проведат няколко общи събрания, а Монбат ще обяви месечните си финансови резултати за август.

Необичайно високата волатилност на международните финансови пазари продължи и в началото на седмицата и вероятно отново ще е определяща за движенията и на родните акции.

Неубедителното представяне на българския пазар в петък в сравнение с изключителната пазарна еуфория, обзела основните световни фондови пазари, не е позитивен сигнал в краткосрочен план. Все още търгуваните обеми са твърде ниски и едва когато те се увеличат при покачващ се пазар, ще бъде регистриран и сериозен сигнал за обръщане на негативната тенденция.

Материалът е с информационен характер! Изразените мнения отразяват личната позиция на автора им. Написаното не е препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg