Даниела Петкова: В Доверие винаги сме работили според Принципа за благоразумно управление

1848
Даниела Петкова: В Доверие винаги сме работили според Принципа за благоразумно управление

С главния изпълнителен директор на ПОК Доверие Даниела Петкова разговаряме за инвестиционната политика на компанията, бъдещето на пенсионните фондове, както и капиталовия пазар.

Г-жо Петкова, какъв е общият брой на осигурените лица в ПОК „Доверие”?

- Броят на осигурените лица, поверили своите спестявания за пенсия на трите фонда на компанията, вече надхвърли 1 215 000 млн.

А какво нарастване отчитат активите ви през миналата година, както и от началото на 2007?

- Нетните активи в трите фонда, управлявани от „Доверие”, вече възлизат на над 602 милиона лева, като ръстът от началото на годината е близо 105 милиона. С най-голям дял в посочената сума е Универсален пенсионен фонд „Доверие” с 365 246 480 лв., следван от Професионален пенсионен фонд „Доверие” със 140 638 691 лв. и Доброволен пенсионен фонд „Доверие” с 96 275 857 лв.

Каква доходност постигнаха трите фонда, управлявани от ПОК Доверие?

- Средно аритметичната доходност за периода 1 януари 2002 г. – 31 декември 2006 г. на трите фонда на компанията е съответно: УПФ „Доверие” - 10.95%, ППФ - 10.56% и ДПФ – 10.20%. 

В какви активи са инвестирани управляваните средства и в какво съотношение?

- В компания „Доверие винаги сме работили според Принципа за благоразумно управление („prudent person” rule). Той гарантира сигурно инвестиране на средствата в интерес на осигурените лица и бенефициентите, като евентуалните конфликти на интереси следва да бъдат елиминирани или минимизирани, а активите - да се инвестират по начин, осигуряващ качество, доходност и ликвидност за портфейла. Като следствие от това са изискванията за диверсификация и ограничаване на прекомерната експозиция към определен емитент. Основното за екипа на „Доверие”, включително в областта на инвестициите, винаги е било удовлетворението на клиента. Постигането на удовлетвореност на осигурените лица е изключително сложна задача и няма строга математическа формула за решение, защото някои предпочитат по-висока доходност, а други по-голяма сигурност. Естествен е стремежът и очакването на осигурените лица, техните средства да се инвестират без риск, но да носят висока доходност, като естествено и разбирането за висока доходност е различно за всеки. За професионалистите в сферата на финансите е ясно, че това е невъзможно, защото рискът и очакваната доходност са като скачени съдове - не можеш да постигнеш висока доходност, без да поемеш и по-висок риск.

Компанията ви има ли инвестиции на чуждестранни пазари?

- Част от средствата на пенсионните фондовете, управлявани от ПОК „Доверие” АД са инвестирани извън пределите на Република България с цел постигане на допълнителна диверсификация - както географска, така и продуктова на инвестиционните портфейли. Така намаляваме зависимостта на инвестиционните портфейли от динамиката на пазарните условия в България и на конкретните емитенти. Освен това се избягва и голямата концентрация на риск. От друга страна инвестирането на международните финансови пазари дава възможност на пенсионните фондове да се възползват от големия спектър инвестиционни възможности, които те предлагат и да излязат извън рамките на капиталовия пазар в България. Както знаете, този пазар у нас е с малко качествени компании, ниска ликвидност, малък free-float, a принципите за добро корпоративно управление са все още добро пожелание за голяма част от публичните компании. С други думи, капиталовият ни пазар все още не е достатъчно развит.

Какви са очакванията ви за развитието на пенсионния пазар през следващите години?

- Очакваме през следващите години пенсионните фондове в България да увеличат темпа на акумулиране на средства, което е продиктувано както от увеличаването на доходите на населението, така и вследствие на увеличаването на финансовата информираност и култура на населението.
През 2006 година бе осъществена промяна в нормативната уредба, регламентираща инвестиционния режим на пенсионните фондове в посока на либерализация. Очакванията са, че в близко бъдеще тази тенденция ще продължи и пенсионните фондове ще могат напълно да се възползват от възможностите, които предлагат международните финансови пазари.

Как ще се отрази на БФБ листването на 20 нови компании до края на годината?

- През последните една-две години все повече мениджъри на компании осъзнаха предимствата от набиране на паричен ресурс чрез капиталовите пазари, а от друга страна инвестиционната общност проявява голям интерес към нови качествени компании на БФБ. Тези два фактора са определящи за атрактивността на новите IPO през 2007 година. Вижда се, че все по-качествени компании с добро корпоративно управление стават публични дружества, което допринася за развитието на българския капиталов пазар както в количествено, така и в качествено измерение. Големите български институционални инвеститори са на този пазар, т. е. вече има търсене на акции, облигации и др. Непрестанното нарастване на пазара през последните години доведе до това, че вече цените на акциите и облигациите са такива, че на компаниите им е изгодно да се финансират чрез капиталовия пазар. Много ярко това се наблюдава на дълговия пазар и рано или късно ще се прехвърли и на пазара на акции, като задачата на инвестиционните посредници е да направят връзката между капиталовия пазар и компаниите.

Смятате ли, че българският пазар е все още неразвит и спекулативен, или вече навлиза в по-зряла фаза?

- След като години наред капиталовият пазар в България беше в етап на зародиш, днес сме свидетели на един все по-динамично развиващ се пазар, който привлича както местни, така и чуждестранни инвеститори. Принос за това имат както промените в нормативната уредба, така и увеличаването на финансовата култура на участниците на пазара. Въпреки, че част от пазара е недостатъчно развита и може да се манипулира, считаме, че посоката на развитие е правилна и с течение на времето тези недостатъци ще бъдат преодолени. В същото време вече е настъпил моментът, когато резултатите от инвестиционната дейност следва да се оповестяват с ясна оценка за риска, който се поема. Казвам това, защото капиталовият пазар крие своите рискове, независимо, че в последните няколко години ръстът му върви само нагоре. Рано или късно пазарите коригират, а тогава всички инвеститори трябва да са подготвени, а не тепърва да узнават, че техните инвестиции освен да носят 30-100% доходност, могат да носят и разочарования.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg