Филип Фотев : Инвестираме в първокласни офис сгради и луксозни жилища

4556
Филип Фотев : Инвестираме в първокласни офис сгради и луксозни жилища

За инвестиционната стратегия на едно от най-новите акционерни дружества със специална инвестиционна цел разговаряме с Филип Фотев*.

Какво предвижда инвестиционната стратегия на дружеството през следващите две години?

Основната мисия на Ексклузив пропърти АДСИЦ е свързана с инвестиции в най-високия с нарастващ потенциал сегмент на пазара на недвижими имоти, а именно в строителство и експлоатация на първокласни офис сгради и луксозни жилища в най-престижните райони на столицата, с цел задоволяване на ексклузивен клиентски интерес.

Първият проект се намира в район, който представлява изключителен интерес за инвеститорите и предстои да се превърне в основна бизнес локация на столицата.

Дружеството предвижда участие в ранен етап на проектиране и осигуряване на условия за осъществяване на инвестиционните цели, както и пълен качествен и финансов контрол през целия проектен период до завършване на проекта. Нашата амбиция е осъществяване на инвестиционните проекти на базата на последните архитектурни тенденции и съвременни конструктивни решения и не на последно място, осигуряване на висококвалифициран и мотивиран мениджърски екип и експертен персонал.

На какъв етап се намира строителството на проектите Ви и какъв е срокът за реализацията им?

Дружеството ще инвестира набраните средства в закупуване на терен, изграждане, отдаване под наем и/или продажба на офис сграда, намираща се в центъра на София, на бул. ”Тодор Александров”. Предвижда се срокът на реализация на проекта да е в рамките на 18 месеца.

Имате ли към настоящият момент предварителни договори за отдаване под наем или продажба на офиси или жилища?

Към момента дружеството няма подписани предварителни договори за отдаване под наем или продажба на офиси поради ранния етап на проектни дейности.

Каква част от имотите ще продадете и каква ще бъде отдавана под наем?

Дружеството ни е учредено с ясната визия да е от инвестиционен тип. Това предполага активно управление на изградените имоти , в това число и отдаване под наем , но не изключва възможността за продажба при евентуални рискови ситуации на пазара.

Планирате ли използването на банков кредит или облигационна емисия за реализация на инвестиционната си програма?

Предвиждаме различни варианти за финансиране в зависимост от пазарната целесъобразност, състоянието и развитието на сектора, включващи както банково финансиране с минимум възможности за понасяне на евентуални пазарни рискове, така и увеличение на капитала на дружеството, при което би се постигнала максимум пазарна реализация.

Какви нови проекти планирате през следващите години?

Дружеството е в напреднала фаза на договаряне за закупуване на съществуваща сграда и прилежащ терен в един от най-престижните райони на София. Целта е да се реконструира съществуващата сграда и да се доизгради в луксозен апартаментен комплекс, съобразен с конкретните регулационни възможности.

Смятате ли, че ще се повиши интересът на инвеститорите към дружествата със специална инвестиционна цел?

През последните няколко години се отбелязва изключителен интерес към акциите на АДСИЦ, свързан както с данъчните облекчения, с които се ползват тези дружества, така и с увеличаването на инвестиционните възможности на инвеститорите за диверсификация на финансовите инструменти. Инвестицията в ценни книжа на тези дружества е с по-дългосрочен характер и предполага получаването на стабилен доход, което е в интерес на широк кръг инвеститори. Считаме, че инвеститорският интерес ще се засилва особено към дружества с ясна мисия и визия, с професионален мениджмънт и добра стратегия и предоставящи конкретни проекти, съобразени с пазарната конюнктура.


* Филип Фотев е изпълнителен директор на Ексклузив Пропърти АДСИЦ. Има магистърска степен по специалността „Електронна техника и микроелектроника” от Технически университет-София и специализации в Лондон, Виена и Франкфурт. Работил е като валутен дилър Борас ООД, дилър в ФКБ София АД, главен дилър и ръководител управление „Ликвидност” в ТБ Юнионбанк (2001-2002 г.). Заемал е длъжността изпълнителен директор на Фармацевтични заводи Милве и на Българска роза Севтополис, както и директор международно сътрудничество в Софарма АД. От 2005 г. е изпълнителен директор на Брестиом АД, Фимико АД, Прима Дивелъпмънт АД и е Председател на Управителния съвет на Фармацевтични заводи Милве.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg