Фондовият пазар минава през тежки времена, цените на имотите се укротиха

1083
Фондовият пазар минава през тежки времена, цените на имотите се укротиха

За вероятността от рецесия в България и кога може да усетим негативните последици от влошената икономическа ситуация в ЕС, разговаряме с Георги Стоев, управялващ съдружник в Industry Watch:

Г-н Стоев, до скоро се спрягаше тезата, че ефектът на финансовата криза на Запад въру България ще е по-скоро косвен, отколкото пряк. Сега, когато се появиха съмнения за евентуална рецесия сред водещи европейски страни и такива от Еврозоната, то появи ли се вече и пряката заплаха върху българската икономика и прогнозните макроикономически показатели?

Наистина има консенсусни очаквания за забавяне на икономическия ръст в Еврозоната - от сегашните 2.1% на 1.2% през 2009 г. Но ефектите от това за България ще останат ограничени.

Възможно е някои износители да почустват свиване на търсенето, но на макрониво не можем да прогнозираме свиване на експорта.

Кога можем да очакваме евентуални негативни последици за България от изпадане в рецесия на европейската икономика?

Най-прекият канал на международно въздействие у нас са цените на активите - основно имоти, но все по-често и акции. Фондовият пазар вече преминава през тежки времена, а цените на имотите се укротиха осезаемо. Колко по-зле може да стане никой не може да прогнозира със сигурност.

Възможен ли е вариантът за рецесия и у нас и налице ли са предпоставки за това?

Рисковете за България остават предимно вътрешни. Липса на важни реформи в публичния сектор и съдебната система не само пречат на растежа да се ускорява, но могат и да станат причина за рецесия.

Още по темата: Стагнацията на европейски икономики без пряко отражение върху Енемона 

Има преориентация при ваканционните и инвестиционни имоти

П. Славов: Ръстът на кредитирането е в границите на нормалното

Ръстът на финансовото посредничество ще се ограничи

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg