Румен Соколов : Все повече компании искат да емитират акции на борсата

1364
Румен Соколов : Все повече компании искат да емитират акции на борсата

С Румен Соколов* разговаряме за кръглата маса, организирана от Българска фондова борса, предстоящите IPO-та, форумът във Варшава и целите пред институцията за 2007 г.

Кога можем да очакваме втората кръгла маса „Българска фондова борса и бизнеса – партньори в ЕС и колко компании вече потвърдиха участието си в нея ?

Втората регионална кръгла маса ще се проведе на 23 февруари във Велико Тълново. С нея “Българска фондова борса – София” продължава с дейността си по популяризиране на капиталовия пазар и представяне на предимствата на публичния статут пред компании, чиито акции не се търгуват на борсата. Пред непубличните компании ще бъде представена дейността на БФБ-София, нормативната уредба на капиталовия пазар, начините за финансиране чрез фондовата борса, пътят който една компания трябва да извърви, за да стигне до борсата, както и опитът на публичните дружества. Предвидена е и възможност за срещи между представителите на непубличните дружества и инвестиционните посредници.

Все още не може да се каже колко компании ще участват в нея, защото както при всички неща в България, винаги се чака последния момент и доста от поканените се сещат да питат за участие, след като е минал крайния срок.

Какъв бе ефектът от първата кръгла маса, проведена във Варна ?

Според нас ефектът от проведената през ноември миналата година кръгла маса във Варна предстои да се усеща. Тогава на нея участваха представители на 15 непублични дружества, като част от тях сериозно се заинтересуваха от възможностите за финансиране на дейността си чрез капиталовия пазар.  Придобиването на публичния статут обаче изисква време, през което да се преминат всички необходими стъпки.

Тоест, от вземането на решение до началото на търговията с акциите на дружеството на фондовата борса минават няколко месеца. Това означава, че дружествата, които са имали някакви идеи относно придобиване на публичен статут и са присъствали на първата кръгла маса, където са научили какво трябва да предприемат, в момента сигурно извършват необходимите действия за листването си на фондовата борса.

Инвеститорите на Българска фондова борса са в очакване на няколко IPO-та през следващите месеци. Увеличи ли се интересът към публичността ?

Да, наистина големите и малки инвеститори очакват през тази година да има повече първични публични предлагания на акции, отколкото през миналата. През 2006 г. четири компании реално направиха първично публично предлагане – две чрез фондовата борса – “Адванс Екуити Холдинг” и “София комерс – Заложни къщи”, както и две извън нея – “Химипорт” и “Монбат”. Не бива да забравяме също, че още осем дружества направиха вторично предлагане на акции и също предизвикаха инвеститорски интерес. Отделно на борсата бяха регистрирани акциите на 18 акционерни дружества със специална инвестиционна цел.

Интересът към публичност постоянно се повишава, защото все повече дружества обявявят, че ще станат публични и ще емитират акции на борсата. След присъединяването на страната ни към Европейския съюз, много големи фондове от други страни вече са добавили България в своите планове и търсят качествени ценни книжа, които да включат в своите портфейли. Точно този момент на търсене може да бъде използван от компаниите, които искат да станат публични.

Комисията за финансов надзор вече потвърди проспекта на “Чайкафарма – висококачествените лекарства”, а още пет дружества вече са обявили, че ще станат публични през тази година – “Каолин”, “Нет Инфо БГ”, “Специализирани бизнес системи”, “Енемона” и “Тодоров”. Със сигурност ще има и други, като общият брой на новите публични дружества през тази година може да достигне до 20.

В средата на януари бяхте във Варшава. Какъв бе поводът на визитата Ви там ?

Във Варшава на 18 и 19 януари се проведе Форум на капиталовите пазари в Централна и Източна Европа. На този форум участваха представители на седем фондови борси – Полша, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Естония и България. На форума бяха дискутирани възможностите за развитие на капиталовите пазари в региона, с представяне на различни гледни точки на инвеститори и емитенти. Проведе се и кръгла маса с участниците от седемте борси, на която бяха обсъдени какви са възможностите за сътрудничество между институциите.

Поучихме ли се от опита на съседните ни държави при привличането на нови емитенти и предлагането на нови услуги ?

Ние постоянно се учим как да привличаме големи и малки емитенти. Това обаче не е лесен процес, защото трябва да се преодоляват натрупаните в годините на прехода предрадсъдъци в българските собственици на компании. Много от тях не са запознати със законодателството на капиталовия пазар и се страхуват да не загубят компаниите си след като те станата публични.

Все още е трудно да се обясняват предимствата, които дава капиталовият пазар пред мажоритарни собственици, които смятат компаниите си едва ли не за еднолично техни. Нещата обаче постепенно се променят и доказателство за това е все по-големият брой желаещи да качат компанните си на борсата.

Естествено, част от другите борси като Унгарската и особено Полската имат доста по-голям опит в тази насока, като резултатите при тях показват именно това. Тези страни имат предимство от две години и половина, защото влязоха в ЕС през лятото на 2004 г., но ние бързо се учим и постепенно ги настигаме в натрупания опит по привличане на нови емитенти.

На какъв етап са преговорите за интеграцията на БФБ-София с чуждестранна борса, или обединение ?

От няколко месеца БФБ-София е обект на засилен интерес от страна н борси и борсови обединения. Досега пред борсата и нейните членове бяха представени борсовото обединение ОМХ, Дойче Бьорзе и Хеленик ексчейндж. Представители на Борса италиана също бяха в България, за да се срещнат с ръководството на БФБ, предстои това да направи и Варшавската борса. Интерес за сътрудничество още от миналата година има и от страна на борсата във Виена.

Самата процедура по продажба на държавния дял все още обаче не е започнала. Едва когато тя стартира, ще се навлезе в по-големи детайли, които в крайна сметка ще очертаят визията на потенциалния кандидат и ще се преценява кое е най-доброто за българския капиталов пазар. Желанието на голяма част от инвестиционната общност в България е критериите, които ще се формулират, да гарантират развитието на местния пазар с бързи темпове. Бъдещият кандидат за нашата борса трябва да предложи платформа, каято да дава бърз, лесен и евтин достъп до чужди пазари. От друга страна, бъргарските компании трябва да продължат да се търгуват на нашата борса, а не да бъдат премествани на друга.

Какви цели и задачи си е поставила Българска фондова борса за настоящата година ?

Основната цел в работата на БФБ-София е да продължим с популяризирането на капиталовия пазар и привличането на емитенти. След срещата във Велико Търново ще бъдат организирани подобни кръгли маси и в останалите четири икономически региони на страната. Естествено, през останалото време се провеждат индивидуални срещи с всяка компания, която иска да научи как се става публично дружество.

Освен това вече имаме подписан меморандум за сътрудничество с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, според който двете институции заедно ще помагат на по-малките компании, ако те решат да търсят финансиране чрез борсата.

Естествено, ще продължи и работата по подобряване на качеството на предоставяните от БФБ-София услуги. В последния месец бе направена подмяна на основното оборудване и инфраструктура, като считаме, че по този начин сигурността и надеждността ще се повишат многократно и прекъсванията по технически причини ще бъдат все по-редки.

*Румен Соколов отговаря за дейността на отдел „Привличане на емитенти“, като главен експерт в дирекция „Международни връзки, комуникации и маркетинг“ на БФБ-София. Във фондовата борса работи от началото на юни 2006 г. Преди това е бил инвестиционен консултант, директор Медии в “Инвестор.БГ” АД, както и журналист и финансов анализатор в Агенция Ройтерс, в. „Дневник“ и в. Капитал.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg