За или против "day trading"?

2186
За или против

"Day trading"-ът, това е метод на търговия, при който позициите се закриват в деня на отварянето им. Инвеститорите, използващи този метод на търговия, се наричат "day trader"-и. Същите те, купувайки и продавай акции, се стремят да извлекат печалба за часове, а по някога и за минути.

Всичко изглежда много добре, стига да не живеете и работите в България. Тук, за разлика от развитите капиталови пазари, това “упражнение” е забранено.

Преди около месец Комисията за финансов надзор поиска официално становище и конкретни предложения от БАЛИП, БФБ и ЦД с оглед преценка на необходимостта от извършването на конкретни нормативни промени, уреждащи „интрадей търговията”. На някои, осмелили се да търгуват по този начин, дори бяха наложени глоби. Инвестиционните посредници също станаха по-внимателни, за да не нарушават закона, а от това страда пазарът и инвеститорите.

За или против са вашите брокери и анализатори. Ето и мненията, които събра екипът ни:

Илиян Скарлатов, директор капиталови пазари в София интернешънъл секюритиз

Основен проблем на българския фондов пазар както за местните, така и за чуждестранните инвеститори е ниската ликвидност. Рестриктивната политика по отношение на intra day търговията не помага за разрешаването на този проблем. Интересен е фактът, че според нормативните уредби в България, акции, закупени на T0, освен че не могат да бъдат продадени същият ден, не могат да бъдат продадени и на T1 и Т2, тъй като те са блокирани поради процеса на сетълмент. Така, акции, закупние днес, могат да бъдат продадени едва на T3. Предвид динамичната среда на финансовата сцена, където за един ден могат да настъпят няколко коренно различни събития, и ниската ликвидност на пазара, смятам, че регламентирането на "intraday" търговия е съществена стъпка за развитието на родната борса.

Борислав Ников, Член на Съвета на директорите, Статус Инвест

Аз съм “За” "day trading", тъй като това би "отвързало ръцете" на спекулантите да използват дневните движения в цените в търсене на печалби. Също така би повишило и ликвидността на пазара. Трябва да се помисли обаче и за проблемите, които биха възникнали при проблеми в сетълмента на ценните книжа.

Станимир Съръстов, Член на съвета на доректорите, Маккап Брокърс

Ако таксите за търговия са сравнително ниски, ликвидостта на пазара (на съответната позиция) е добра и има ясна система на търговия, то дейтрейдингът може да се окаже доста печеливш. Вторият от изброените фактори обаче ограничава много практикуването на дейтрейдинг в България и практически го приравнява с хазартна игра. На някои от по-ликвидните развити пазари стратегията се ползва често с променлив успех. Лично аз предпочитам т. нар. "суинг трейдинг".

Цветослав Цачев, анализатор, Елана Трейдинг

Пазарът има нужда от ликвидност и всякакви ограничения върху възможностите за търговия работят против това. В известна степен това ще намали ежедневните колебания на цената, но едва ли стои като проблем номер едно пред борсата в момента. Въвеждането на маржин търговия и особено на къси продажби, без да е позволен "day trading" прави нещата още по-абсурдни, така че решенията по тези въпроси трябва да се вземат паралелно.

Минчо Минчев, главен дилър, Инвестбанк

Много трудно би могло да се каже еднозначно дали трябва или не трябва да има търговия в рамките на деня защото не биха могли и да се измерят плюсовете и минусите от нея. От една страна, този вид търговия би дала повишаване на ликвидността вследствие на спекулативните инвеститори, които купуват и продават акции в рамките на деня, докато пък именно тази активна търговия може да се окаже като източник за съмнения за манипулиране на цената по дадена позиция. В тази връзка хубаво би било да се проучи опитът на развитите пазари и техните практики в това отношение.

Вижте още: „Интрадей търговията” може да подобри ликвидността на БФБ

Има ли смисъл от дневната търговия?

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg