25 научни факта, които не сте учили в училище

8442
25 научни факта, които не сте учили в училище

Дори да сме били сред най-ученолюбивите и с най-добри оценки в училище, винаги има факти, които не знаем, или които дори не подозираме, че са възможни.

Ето няколко такива, които ще ви удивят:

Човешкият стомах може да разтваря остриетата на бръснача


Дори да е почти изключено да се случи, но ако погълнете бръснач, не се тревожете. Човешкото тяло е по-способно да се справи с него, отколкото си мислите. Киселините се класират по скала от 0 до 14 - колкото по-ниско е нивото на рН, толкова по-силна е киселината.

Човешката стомашна киселина обикновено е 1 до 2, което означава, че има безупречно силно рН. В проучване учените установяват, че „удебелената задна част на бръснач с едно острие“ се разтваря след двучасово стоене в стомашната киселина.

Кислородът на Земята се произвежда от океана

Някога замисляли ли сте се откъде идва кислородът? Може би от тропическа гора? Не, всичко започва в морето. Планктонът, морските водорасли и други морски организми произвеждат над половината от световния кислород.

Животните използват магнитното поле на Земята за ориентация

Изгубените сухоземни животни може да не успеят да намерят пътя си към дома, но морските животни биха могли. Според Американската геоложка служба (USGS), има доказателства, че някои животни, като морски костенурки и сьомга, имат способността да усещат магнитното поле на Земята и да използват това усещане за навигация.

Един облак може да тежи над 450 000 кг

Мечтите ви от детството да пътувате върху облак може да се възродят с този факт: средният купест облак може да тежи близо половин милион килограма. Това е приблизително колкото най-големия пътнически самолет в света.

Почвата е жива

Само в една чаена лъжичка почва има повече микроорганизми, отколкото хора на планетата. Тук ще намерите милиони видове и милиарди организми - бактерии, водорасли, микроскопични насекоми, земни червеи, бръмбари, мравки, акари, гъби и други. Те представляват най-голямата концентрация на биомаса на планетата.

Плъховете се смеят, когато ги гъделичкат

Тези същества са по-забавни, отколкото мислим. Плъховете имат способността да се „смеят“, когато ги гъделичкат. И дори гонят игриво ръката на гъделичкащия ги.

На земята има повече дървета, отколкото звезди в галактиката

Експертите на НАСА смятат, че в галактиката Млечен път може да има от 100 милиарда до 400 милиарда звезди. Доклад от 2015 г., публикуван в списание Nature, изчислява, че броят на дърветата по света е много по-голям - 3.04 трилиона.

Кислородът има цвят

Като газ кислородът е без мирис и цвят. В своите течни и твърди форми обаче изглежда бледосин.

В периодичната таблица не присъстват две букви

Буквите J и Q не се появяват никъде в периодичната таблица. Проверете!

Бананите са радиоактивни

За един от най-странните научни факти, доказателството е, че бананите съдържат калий и тъй като калият се разпада, това ги прави леко радиоактивни. Но не е нужно да се притеснявате. Трябва да изядете наведнъж 10 000 000 банани, за да умрете от радиационно отравяне.

Топлата вода замръзва по-бързо от студената вода

Този факт изглежда неинтуитивен, но се нарича ефект Mpemba. Това се дължи на факта, че скоростите на водните частици имат специфично разположение, докато са горещи, което им позволява да замръзват по-лесно. Ако се окаже вярна, тази констатация може да има последици и в ежедневието, например при охлаждане на електронни устройства.

Студената вода се загрява по-бързо от горещата вода

Изследователите, които разследват причината за ефекта Mpemba, правят и това откритие. Те изненадващо нарекоха явлението обратен ефект на Mpemba.

Имаме много ДНК

Учените прогнозират, че в човешките гени има над 3 милиарда базови двойки ДНК и над 25 000 гена в човешкия геном. Копие на този геном се намира във всяка от 10 трилиона клетки в човешкото тяло. Ако цялата тази ДНК се нареди, тя ще покрие разстоянието между Земята и Слънцето 100 пъти.

На други планети може да валят диаманти

Диамантите определено са най-добрите приятели на галактиката Млечен път. Учени са изследвали потенциала на Нептун, Уран, Юпитер и Сатурн да произвеждат диаманти. Атмосферите и на четирите планети имат толкова екстремно налягане, че могат да кристализират въглеродните атоми и да ги превърнат в диаманти.

Учените са успели да създадат правилните условия в лаборатория, за да докажат, че това се случва на Нептун и Уран. Отделно, различна група изследователи предполагат, че на Сатурн може да валят до 1 милион килограма диаманти всяка година!

Водата може да съществува едновременно в три състояния

Това се нарича тройно кипене и при тази температура водата съществува едновременно като газ, течност и твърдо вещество. Изискват се много специфични условия за постигане, така че дори не мислете да го пробвате у дома.

Слънчевите изригвания са страшно мощни

Енергията, която отделят, е еквивалентна на 100-мегатонни атомни бомби, експлодиращи наведнъж. Добре е, че земната атмосфера ни предпазва от тяхното излъчване.

Невъзможно е да се оригнеш в космоса

Когато сте на Земята, гравитацията задържа твърдите частици и течността от току-що изядената храна, така че само газът изтича от устата ви. При липса на гравитация газът не може да се отдели от течностите и твърдите вещества, така че оригването по същество се превръща в блъскане.

Около половината от тялото ни са бактерии

Това е вярно. Изследване от 2014 г. изчислява, че човешкото тяло се състои от 39 трилиона бактерии и 30 трилиона човешки клетки. В миналото изследователите са смятали, че сме повече бактерии, отколкото хора в съотношение 10: 1. Въпреки че това ново изчисление вероятно е по-близо до истинските числа, това не е грешен факт.

Мъжете са по-склонни да бъдат далтонисти, отколкото жените

Гените, отговорни за най-често срещания тип далтонизъм, се намират в X хромозомата. Дори ако жените имат гените на една от двете си Х хромозоми, правилно функциониращият ген на другата компенсира тази загуба. Ако мъжете наследят гена на единствената си Х хромозома, те ще бъдат далтонисти.

Нямаме представа как изглежда по-голямата част от Вселената

Около 96 процента от Вселената се състои от тъмна материя и тъмна енергия, които не са ясни за хората. Учените вярват, че това е така, защото частиците, които изграждат тези вещества, не взаимодействат с обикновената материя или светлината.

Въпреки че непрекъснато се правят научни открития за звездите, планетите и други галактики, които можем да видим, невъзможно е да се направят заключения за неща, които са невидими за очите ни. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg