5 общи неща между нас и Далай Лама

2758
5 общи неща между нас и Далай Лама

Много хора са впечатлени от Далай Лама. Допадат им личността и неговата широка и сияеща усмивка. Негово Височество е духовен водач на много хора и служи като пример за начин на живот и мислене.

Когато прочетете автобиографията му „Пътят към свободата”, ще откриете неща, които ще ви изненадат, засмеят и вдъхновят.

Далай Лама не е перфектият суперчовек, за който мнозина го взимаме. Както се оказва, той е човешко създание и притежава същите човешки ограничения, които и останалите имаме.


Ето 5 напомняния, че Далай Лама много приличи на нас самите:

1. Той е изпитвал тревога, страх, срам и раздразнение.
Това може да кореспондира с младите му години, но е напълно достатъчно, за да ни вдъхне кураж. Всички изпитваме свой дял негативни емоции.

Можем да бъдем уверени от човешкото в Негово Височество в това, че дори и да изпитваме негативното в някакви форми, това не означава, че сме безнадежден случай в пътешествието си към по-духовния живот.

2. Той не притежава непогрешима памет.
Далай Лама е изпитвал тревожност, когато е забравял част от текстове по време на продължителни спиритуални сеанси.  Той и неговите съмишленици бяха ужасени от един фестивал в Тибет, например.

Негово Височество трябваше да седи на висок трон по време на церемонията и никой не можеше да го докосне или да му помогне в случай на забравяне на пасаж.

Вижте още: 5 урока по скромност от най-бедния президент в света

3. На него му доскучава по време на дълги речи.
Автобиографията на Далай Лама разкрива скуката, с която той е трябвало да бори по време на седемчасова реч в Китай, и усилията, които се е наложило да положи, за да дочака края й.

Звучи ли ви познато? Дори и да не ви се случи да присъствате на толкова дълга реч, със сигурност сте запознати с чувството да си принуден да слушаш нечии думи и усилието да преодолееш скуката.

4. Трябва да планира ходенето до тоалетната.
Интересен момент от книгата разказва за приготовленията за дълги спиритуални церемонии. Далай Лама е отказвал закуска, например, за да не го разстройва повикът на природата по време на церемонията.

Негово Височество споделя как на самата церемония по ръкополагане е бил принуден да помоли за по-бързо приключване на ритуала заради нуждата да посети тоалетната.

5. Той не знае всички отговори.
Според Далай Лама, не са малко случаите в живота му, когато не е знаел отговорите. Тогава е взимал решения, базирайки се на чувството си за правилност.

Откровеността и смиранието на Далай Лама в автобиографията дават основание да проявим истинско уважение към Негово Височество. Освен това свалят ореола на непогрешимостта и обожествяването, за да го приемем такъв, какъвто е, и да се почувстваме повече като него.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg