6 думи, които трябва да елиминирате от професионалния си речник

11471
6 думи, които трябва да елиминирате от професионалния си речник

© Pixabay.com

Всеки човек иска да бъде възприеман като красноречив, интелигентен и заслужаващ доверие. Чрез имейли, телефонни обаждания, срещи или интервюта имаме възможност всеки ден да преследваме тази цел или да се отдалечаваме от нея.

Ако искате да ви възприемат по желания от вас начин, започнете да елиминирате тези думи от професионалния си речник, съветва Forbes.

Честно. Много хора, които си търсят работа, използват тази дума, когато не знаят как да завършат отговор на въпрос по време на интервю. Но започването на изречение по този начин може да създаде впечатление у мениджърите от отдел „Човешки ресурси“, че предишните ви отговори не са били толкова честни.

Просто. Тази привидно обикновена дума се използва често, но рядко е необходима. Тя също може да постави под съмнение честността и увереността ви и да намали значимостта на посланието ви. Вместо да изпращате имейл, който започва с „Просто исках да проверя...“, кажете „Проверявам X, Y и Z“. Промяната е малка, но има голяма разлика във впечатлението, което оставяте.

Неща. Това е дума без особена стойност, която може да бъде заменена с по-описателни и значими изрази. Вместо „Как вървят нещата по проекта ни?“, попитайте „Можете ли да споделите последна информация как напредва проектът ни във времето?“.

Този въпрос е по-ясен и е вероятно да ви донесе точно отговора, от който се нуждаете. Друг пример: в интервю или мотивационно писмо вместо да кажете „има много неща, които ме правят прекрасен кандидат“, избройте тези неща!

Съжалявам. Колко познато звучи: „Съжалявам, в сряда не ми е удобно“. Жените използват по-често тази дума, но всички трябва да спрат да се извиняват за нещо, за което не съжаляват наистина. Предложете решение или контрапункт: „Срядата ми е заета. Удобно ли ви е в ден Y или Z?“. И си запазете съжалението за момента, в който наистина го изпитвате.

Да се надяваме. На работното място не се надявайте, а го направете. Вместо „Да се надяваме, че ще разберем за това до понеделник“ кажете „Поисках отговор до понеделник сутрин и ако не го получа, ще се обадя отново“.

Премахнете тези 7 думи от речника си, за да бъдете успешни За да бъдете успешни, не е нужно само познание, но финес и експертиза

Думи, които не означават нищо. Всеки ги има - ами, ъъъ, нали или знаете какво имам предвид. Тези фрази или думи се използват за запълване на мълчанието или за край на изречението, но те също така убиват доверието.

Освен това тези думи обикновено се изричат неволно, което означава, че повечето хора не знаят, че ги използват. Препоръчително е да се записвате на видео при подготовка за интервю за работа, за да упражните презентацията си. Ще забележите веднага „ами“ и „значи“ и можете да започнете да се упражнявате да говорите без тях.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg