9 неща, които родителите на най-успелите деца правят

10730
9 неща, които родителите на най-успелите деца правят

© Pixabay

По темата за качествата на успелите родители и за това какво ги отличава от останалите е изписано много.

Ако обаче сте родител, по-важният въпрос може би е: "Какво можете да направите, така че децата ви да успяват в живота?" Ето какво казват учените:

1. Не им казвайте, че могат да бъдат всичко, което поискат

Според проучване сред 400 тийнейджъри, проведено от C+R Research, младите американци не искат да вършат работата, която ще трябва да се върши в идните години. Вместо това те искат да бъдат музиканти, спортисти и да създават видео игри, въпреки че тези професионални занимания съставляват едва 1% от професиите в САЩ.

Всъщност, в идните десетилетия в здравеопазване или в строителството ще има чудесни възможности. Защо пък родителите да не ги насочват към добре платени професии, при които ще има недостиг на служители?


2. Вечеряйте като семейство

Според неправителствена организация, която е част от Харвардския университет, при децата, които се хранят със семейството си приблизително по пет дни в седмицата, има по-ниски нива на злоупотреба с различни субстанции, бременност в тийнейджърска възраст, наднормено тегло и депресия.

Те също така имат по-високи средни оценки в училище, по-добър речник и повече самочувствие.

3. Налагайте време без електронни устройства

Учени откриват, че мозъкът на малките деца може да претърпи трайни промени, когато прекарват прекалено много време, използвайки таблети или смартфони. По-конкретно, има възпрепятстване на определени способности, в това число концентрацията, вниманието, езиковия речник и уменията за общуване.

Според Американската академия по педиатрия, децата на възраст под 18 месеца въобще нямат работа пред екрана, освен ако не става въпрос за видеочат. За децата на възраст 2-5 г. академията препоръчва ограничаване на времето пред екрана до 1 час на ден.

За по-големите деца родителите просто трябва да се погрижат за това тези устройства да не заместват съня, редовното спортуване и социалното общуване. Според академията родителите също така трябва превърнат масата за хранене, колата и спалнята в зони без електронни устройства.

4. Работете извън дома

Това една майка да е само домакиня има своите семейни ползи, но, според изследователи от бизнес училището на Харвард, когато майките работят извън дома, техните дъщери е по-вероятно също да имат работа, да заемат ръководни позиции и да печелят повече пари от връстниците си, чиито майки не са имали кариера.

7 здравословни навика, от които да отучите децата сиНякои от тези неща може да не са толкова полезни, колкото си мислим

5. Карайте ги да се трудят

В своя презентация за TED през 2015 г. Джули Литкот-Хеймс, автор на книгата "Как да отгледаме възрастен", и бивш декан, отговарящ за първокурсниците в Станфордския университет, цитира проучване, според което участниците с най-големи професионални успехи са извършвали различна домакинска работа като деца.

6. Забавяйте удовлетворението

При класическия експеримент от 1972 г. пред дете се поставя маршмелоу бонбон, с обещанието то да получи втори бонбон, ако се въздържи да изяде първия за период от 15 минути, в които е оставено само в стаята.

Проучвания в следващите 40 години показват, че децата, които успяват да устоят на изкушението, впоследствие израстват с по-добри социални умения, получават по-високи резултати на тестове, а нивата на злоупотреба с различни субстанции сред тях са по-ниски.

Те също така не страдат толкова много от наднормено тегло и се справят по-добре със стреса. За да помогнете на децата да изграждат това умение, трябва да ги тренирате да имат навици, които трябва да спазват всеки ден, дори и ако не им се иска.

7. Четете им

Учени от Медицинския колеж на Ню Йорк откриват, че бебетата, чиито родители са им чели, след това имат по-добър език, по-голяма грамотност и по-ранни умения за четене. Децата пък, които обичат книгите като малки, след това стават възрастни, които четат за удоволствие, което пък само по себе си носи ползи.

8. Насърчавайте ги да пътуват

Проучване сред 1 432 американски учители, поръчано от Student and Youth Travel Association (SYTA), установява, че преподавателите смятат, че пътуването „влияе положително върху личното развитие на учениците по най-различни начини“, в това повишава толерантността им към други култури и етноси, задълбочава желанието им да изучават и изследват, да изпробват различни храни, повишава самостоятелността, самочуствието и увереността им.

Ако нямате възможност да изпращате децата си в чужбина, не се притеснявайте. Според проучването подобни резултати се постигат и с пътувания в границите на родината.

9. Оставяйте ги да се провалят

Това може да е нелогично, но е едно от най-добрите неща, които един родител може да направи. Провалите са добри за децата по няколко причини, смята психологът Стефани О‘Лиъри. Първо, преживяването на провал учи детето да се справя - умение, което определено е необходимо в реалния свят.

Това преживяване също така му предоставя житейски опит, от който има нужда, за да общува истински с връстниците си. Когато пък имаш предизвикателство пред себе си, това поражда необходимостта от усърдна работа и трайно полагане на усилия и показва, че тези характеристики са ценни, дори и без синя панделка, златна звезда или върхов резултат.

С времето децата, които са преживявали провали, ще натрупат издръжливост и ще бъдат по-склонни да се заемат с трудни задачи и дейности, защото не се страхуват да се провалят. Ако пък се намесвате и спасявате детето си, това изпраща послание към него, че му нямате доверие.

"Готовността ви да видите, че детето ви изпитва затруднения, изпраща сигнал, че вярвате, че то е способно и че може да се справи с всеки изход от ситуацията, дори и той да е отрицателен," казва тя.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg