Два малки фонда, а толкова добра доходност

5790
Два малки фонда, а толкова добра доходност

© Pixabay.com

Два от значително по-малките взаимни фондове на български управляващи дружества правят добро впечатление на пазарните участници от началото на 2017 г. Миналите резултати, разбира се, не са гаранция и за бъдещи успехи, но доходността им в последните 12 месеца не може да бъде подмината.

Справка на Profit.bg, по данни на БАУД, показва, че двата най-добре представящи се фонда за този период са Алфа SOFIX Индекс и Златен лев Индекс 30, постигнали 47.03 и 51.64% за последните 12 месеца и респективно 20.34 и 25.14 на сто от началото на 2017 г.

Договорен фонд Алфа SOFIX Индекс е първият индексен фонд на българския пазар. Портфейлът му следва структурата на борсовия индекс SOFIX, който включва най-ликвидните и с най-висока капитализация компании, търгувани на Българска фондова борса.


Таксите му за емитиране и обратно изкупуване са по 0.25%, а таксата за управление е 1% годишно, които са сравнително ниски спрямо конкурентите, достигащи до съвкупните 4-5 на сто от инвестираната сума.

Предимство на фонда, който към днешна дата управлява 1.6 млн. лв., е и възможността за покупка на дялове онлайн.

Как успешно да пестим пари - съвети от пенсионер на 37 години10 малки стъпки към успешното пестене на пари

Златен лев Индекс 30 също е индексен фонд, но той е базиран на друг от индикаторите на Българска фондова борса – BGTR30.

Таксите за записване са между 0.25 и 1% от стойността на инвестицията, като се определят от вложението. В случай че то е до 30 000 лв., таксата е 1%, за суми между 30 и 100 хил. лв. тя е наполовина – 0.5 на сто, а за над 100 000 лв. е едва 0.25 на сто.

Текущите такси, които косвено се поемат от всички инвеститори, възлизат на 1.81%. Тук спадат възнаграждение на управляващото дружество, банката-депозитар, комисиони на инвестиционните посредници, разходи, свързани с извършването на сделките от портфейла на фонда, такси на Централен депозитар, Комисията за финансов надзор и др.

Златен лев Индекс 30 в момента управлява 1.58 млн. лв.

Какво ни завеща най-богатият човек в историята?Якоб Фугер притежавал повече пари от Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Карлос Слим и Марк Закърбърг, взети заедно

Други три важни факта, в случай че изберете да инвестирате във фонд:

1. Печалбата за инвеститорите, получена от инвестицията във фонд, не подлежи на облагане с данък - както за физически, така и за юридически лица.

2. Сумите, които могат да бъдат вложени, започват от 100-200 лв. - малки месечни вноски или пък големи вложения от над 100 хил., или дори милион.

3. SOFIX и BGTR30 добавят 52.94 и 45.98% в последните 12 месеца и съответно 22.72 и 22.85% от началото на 2017 г.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg