Как да изглеждате, че знаете какво правите, дори и да не е така?

1284
Как да изглеждате, че знаете какво правите, дори и да не е така?

© Pixabay

Ще има период в кариерата ви, когато ще буксувате на едно място или ще се чувствате несигурни.

Никой не иска да изглежда некомпетентен или неопитен пред шефа или пред колегите си, но голяма част от прогреса в кариерата ви се състои от това да научавате нови неща и да не се страхувате да търсите помощ.

"Хората се страхуват да помолят за помощ. Защото не искаме да изглеждаме глупави в очите на другите или пък да изглежда сякаш не знаем какво правим," казва американският автор Джоди Гликман пред CNN Money.

Трябва да сте наясно със следното обаче: Няма човек, който да знае всичко, а най-добрите лидери не се срамуват да получават помощ от другите.

Дори има начини как да помолите за помощ, така че да изглеждате умни.

Не се омаловажавайте

Ако ви помолят да оглавите нов проект, това може да звучи страшно, а самосъмнението да се прокрадне у вас. Не позволявайте обаче то да надделее.

"Доста често хората знаят повече, отколкото си мислят, че знаят, но ние се фокусираме върху негативното," казва Ана Брей, ръководител и кариерен треньор в Jody Michael Associates.

Синдромът на самозванеца е често срещан на работното място. Той подкопава нашето самочувствие и ни кара да се чувстваме неадекватни и да поставяме под въпрос нашите възможности, въпреки предишните ни успехи.

"Направете си списък с нещата, които правите добре," предлага Брей. "Отделете фактите от страховете, които изпитвате."

На някакъв етап вие просто ще трябва да скочите с главата напред и да се заемете с проблема. "Понякога седим на ръба, гледаме и си мислим: 'Не мога да го направя.' Ако обаче просто започнете, осъзнавате, че можете да направите повече и започвате да процъфтявате," казва Брей.

Признайте, че все още се учите и си създайте план

Ако наистина нямате представа откъде да започнете по дадена задача, от ключово значение е да демонстрирате ентусиазъм.

Кажете на шефа си, че това звучи като страхотна възможност, но също така бъдете откровени, че никога преди това не сте правили нещо подобно, казва Гликман. "Целта е да се подготвите за успех."

След това си създайте план за това как да подходите към проекта. Направете си списък или отделни точки, към които можете да се придържате и попитайте за насоки дали сте на прав път.

Добра идея също така е да помолите за препоръки хора, които са работили по подобни проекти, вместо да се опитвате да се справите сами.

"Ако някой ви помоли да направите нещо, но вие не знаете как и кажете „страхотно“, а след това започнете да търсите информация в Google, какви са шансовете да го свършите както трябва? Малки до никакви," казва Гликман.

Помолете за помощ, когато забуксувате на едно място

Ако работите по проект и внезапно се натъкнете на някаква пречка, която изглежда не можете да преодолеете, не се срамувайте да помолите за помощ.

Когато помолите някого за помощ, предоставете възможно най-много информация. Разяснете докъде сте стигнали, а след това обяснете проблема и всички начини, по които сте се опитали да го разрешите.

"Подгответе си нещата по положителен начин," казва Гликман. "Не бихте искали да влезете и да кажете: 'Не знам какво да правя.'" Трябва също така да сте подготвени с няколко идеи за това как да се продължи напред.

След това можете да попитате мениджъра си дали е съгласен с този подход или пък има нещо, което пропускате. "Това ви поставя в по-равностойна позиция, вместо просто да кажете, 'какво трябва да направя?'" казва Гликман.

7 статистически факта за щастливите служители, които ще ви учудятВисшият мениджмънт знае, че щастливите служители водят до по-големи печалби

Бъдете по-конкретни в молбата си

Повечето хора с удоволствие ще ви помогнат – никой обаче не обича да се чувства използван. Неясно формулирана молба, като: "Хей, имам нужда от помощта ти за нещо," може да бъде отблъскваща.

"Хората искат да помагат, но не искат да им се налагат," казва Нора Бушар, ръководител и треньор по лидерски умения. Всички си имаме крайни срокове и задачи, които се опитваме да спазваме и реализираме.

Освен информацията за това, че сте проучили обстойно проблема и опциите за разрешаването му, информирайте човека кога искате да поговорите и колко време ще отнеме.

"Не настоявайте за неговото или нейното внимание на момента, уважавайте тяхното време," казва Брей. Ако пък молите колега за помощ, от полза, ще е добре да обясните защо сте избрали него или нея.

Не се превръщайте в развалена плоча

Няма нищо лош в това човек да помоли за помощ. Мениджърите и шефовете би трябвало да го насърчават и дори да дават пример. Проблемът е, когато молите за един и същи вид помощ многократно.

"Ако зададете един и същи въпрос на един и същи човек три пъти, тогава имате проблем," казва Марк Сенедела, главен изпълнителен директор на Ladders.

Трябра да си вземате поуки от получените съвети и да ги прилагате при разрешаването на бъдещи проблеми.

Подобрявайте уменията си

Ако усетите, че не прогресирате по даден въпрос, бъдете активни и подобрете уменията си. Има най-различни безплатни обучения и курсове онлайн, както и такива, които се организират от различни организации в съответната индустрия.

Ако чувствате, че имате нужда от допълнителни инструкции, проучете какви обучения има в тази сфера и говорете с шефа си да се запишете на някое от тях.

Избягвайте да звучите некомпетентно обаче. "Да кажем, че имате основни познания, но искате да станете по-добри и предоставяте бизнес причини защо трябва да ви платят курса," казва Гликман.

Бъдете подготвени с информация за курса или конференцията и цената. "Не бихте искали да отидете при шефа си с проблем, а с решение," съветва Гликман.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg