Кога бяхте най-щастливи, какво правехте? Съвети за емоционално богатство

2546
Кога бяхте най-щастливи, какво правехте? Съвети за емоционално богатство

© Getty Images

Усещали ли сте някога, че колкото и пари да правите, те не ви носят удовлетворение? 
 
Вероятно сте заседнали в култа към "нищо никога не е достатъчно“, казва Маниша Такор, магистър по бизнес администрация в Harvard Business School и автор на MoneyZen: The Secret to Finding Your „Enough“, която излиза днес. 
 
„Това, което унищожава душата, е, тази връзка с парите, работата, успеха и постиженията, която ви поставят на колелото на хамстера, защото никога не можете да им се наситите“, казва Такор пред CNBC Make It.
 
Тя самата е прекарала по-голямата част от живота си на това колело, докато е работила в индустрията на финансовите услуги и казва, че в този период е навредила на връзките си, както и на психическото и физическото си здраве.
 
Така авторката на MoneyZen: The Secret to Finding Your „Enough“ осъзнава, че живее живота си въз основа на уравнението „Собствена стойност = Нетна стойност“.

„Успехът не е гаранция за щастие“: Съветите на Рей Далио за приятен животМилиардерът дефинира успеха, стойността на парите и изтъква силата на собствените ни принципи

Тъй като парите се използват за измерване на това колко добре се представя и расте една компания, хората може неволно да използват същата формула, когато оценяват собствения си успех и щастие, казва тя. Проблемът с този начин на мислене е, че можете да се окажете в състезание, в което няма финална линия и да доведе до чувство на неудовлетвореност от живота въпреки постиженията ви и това колко пари сте спечелили, казва още авторката.
 
„При липса на емоционално благополучие допълнителните пари над това, от което се нуждаете, не увеличават удовлетворението ви от живота“, уверена е Такор, която препоръчва да се фокусираме върху финансовото здраве и емоционалното богатство. 
 
Вашето финансово здраве е способността ви да използвате парите, за да посрещате нужди като плащане на наем/ипотека, купуване на хранителни стоки, допълнително пенсионно осигуряване, отделяне на спестявания.
 
Въпреки че тези цели са важни, постигането им няма да ви помогне да се чувствате удовлетворени от живота си, освен ако не изградите и емоционално богатство.
 
Това означава да култивирате нещата, които ще ви помогнат да живеете пълноценен живот извън парите, казва Такор. За нея емоционалното богатство означава да открие и да се наслаждава на всички малки моменти и преживявания, които ѝ носят радост във всекидневието.

Как чувството на благоговение прави живота ни по-щастлив и здравословенЕдин красив залез, разтърсваща симфония или поразителна картина спонтанно докосват най-висшите ни емоции

За да разберете какво определя емоционалното богатство за вас, запитайте се какво бихте започнали (или спрели) да правите, ако разполагахте с неограничени финансови ресурси и много ограничено време, казва Такор.
 
Хората обикновено казват, че ще спрат да се тревожат или да изпълняват досадни домакински задачи и вместо това те ще започнат да прекарват повече време за пътуване, спорт, четене, допълва тя. 
 
За да намерите собственото си определение за емоционално богатство, задайте си въпроси като: „В кой момент от живота си бях най-щастлив? Къде бях? Какво правех?“ или „Какви творчески дейности ми носеха радост някога?“, казва Такор.
 
Отговорите на подобни въпроси могат да ви помогнат да разберете как да разпределите времето си, за да увеличите своето емоционално богатство.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ЛУСТРАЦИЯ И КАСТРАЦИЯ НА РУСКАТА ПЕДЕРАЦИЯ
# 0
10:08 | 8 August 2023
НЕОФИЦИАЛНО СМЕ ВИНАГИ В РУСКИЯТ КЕНЕФ-ВЪРНЕТЕ НИ И ОФИЦИАЛНО,ДА ПОДКАРАМЕ ЖИГУЛИТЕ СЛЕД 13-15ГОДИШНО ЧАКАНЕ И ДА ХВАЩАМЕ КИЛОМЕТРИЧНИТЕ КУКУРУЗЕНИ РЕДОВЕ С БРИГАДИРСКИТЕ МОТИКИ И ДА СТАНЕМ ПАК ДИСКОТЕКА-2 ЧАСА ИМА-3 ЧАСА НЯМА ТОК...ЖИВОТ НА ПРАЗНИТЕ РАФТОВЕ ПО МАГАЗИНИТЕ...СТРИГАНЕ,ГОНЕНЕ,БОЙ И МУЗИКА,МУСЛИН МАГУМАЕВ И ЛОЕНАТА ТОПКА ПОГАЧОВА ЗА ДЕСЕРТ...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА...ПРАВЕШКИЯТ МАНГАЛ ГНУСЕН СЕЛСКИ ТАРИКАТ,КОЙТО ОГОЯВА ЧЕРВЕНИТЕ БЕЛЕНСКИ СВИНЕ С ТРУПОВЕТЕ НА СВОИТЕ ПРОТИВНИЦИ...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg