Помислете си за даден момент, в който сте били тотално погълнати от това, което правите.

Слушали сте любима песен, гледали сте филм, за който мислите с дни след това или сте потънали в четенето на книга, която е толкова хубава, че не сте разбрали кога е залязло слънцето.

Стремежът към подобни дейности, които предизвикват такива състояния, може да ви доведе до вашия "икигай" или "щастието да си винаги зает", казват Хектор Гарсия и Франсеск Миралес, автори на "Икигай: Японската тайна на дълъг и щастлив живот".

"Няма магическа рецепта за намиране на щастие според икигай", пишат Гарсия и Миралес. "Но една от ключовите съставки е способността да се достигне до състояние на поток и чрез него до "оптимално преживяване", допълват авторите.

Шест японски тайни за дълголетиеПроведено в Япония скорошно изследване търси причините за дълголетието на най-старите японци

Много от най-дълголетните хора в света намират своя икигай и му отдават приоритет почти всеки ден от живота си, отбелязва CNBC.

Най-известният пример за това е постъпката ма 82-годишния Хаяо Миязаки, който e директор на анимационните филми в Студио Ghibli в Япония.

Той се появява на работа в деня след пенсионирането си, за да скицира нови анимации и оттогава работи върху няколко филма, защото това е неговият икигай.

Най-доброто възможно изживяване, докато се концентрирате върху икигай, се свежда до увеличаване на времето, което прекарваме в дейности, които ни водят до това състояние на поток, вместо да си позволяваме да се увличаме в дейности, които ни доставят незабавно удоволствие, като седене пред телевизора с часове и ядене на нездравословни храни, обясняват авторите на книгата.

Тайната за щастлив и успешен живот, според “японския Уорън Бъфет”Тайната за щастливия живот не е изобилието от богатство, но въпреки това често чуваме хората да казват, че искат повече пари. Рядко обаче някой казва, че има прекалено много пари или точно достатъчно

Психологът Михали Чикшентмихалей е заинтригуван от идеята да сме напълно ангажирани с това, което правим, затова създава термин, който го описва: "поток".

През 2013 г. Оуен Шафър, който е изследовател в университета "ДеПол", се задълбочава в тази концепция и стига до заключението, че има 7 условия за постигане на поток:

  • Да знаете какво да правите
  • Да знаете как да го направите
  • Да знаете колко добре се справяте
  • Да знаете къде да отидете
  • Да приемате предизвикателства
  • Да развивате умения
  • Да се освободите от разсейването
  • Намирайки се в състояние на поток, можете да бъдете по-фокусирани, да се освободите от тревогите и да сте по-отдадени на това, което ви е довело до състоянието, пишат Гарсия и Миралес.

    "Най-щастливите хора не са тези, които са постигнали най-много. Те са тези, които прекарват повече време от другите в състояние на поток. Потокът е мистериозен. Той е като мускул: колкото повече го тренирате, толкова повече ще тече и толкова по-близо ще бъдете до своя икигай.", допълват авторите на книгата.