Ако попитате Арнолд Шварценегер за съвет как да успеете в живота, вероятно първото, което ще каже, е:

Скъсай се от работа.

Не спирай докато не постигнеш каквото си наумил.

Недей да спиш, недей да ядеш, недей да почиваш.

„Терминаторът“, смятан за един от най-успешните хора, често е казвал, че всички трябва да се научим „да спим по-бързо“. В смисъл – време за всичко има, ако го организираме правилно. И ако смятате, че не ви остава, защото все пак трябва и да спите – ами, просто спете по-бързо.

Освен на нечовешката упоритост и амбиция обаче, Шварценегер е и човек на разума. И затова не е учудващо, че когато го попитат какво трябва да правят всички онези хора, които много искат да бъдат предприемачи, той отговаря: „Не напускайте работа преди бизнесът да е потръгнал“.

Не страстта е искрата, а усилието. 5 прости съвета от милиардера Марк КюбанЗащо е важно да полагате усилия и кои са инвестициите, които ще ви се отплатят завинаги?

Този съвет ще чуете и от други. Например от Джеф Хейдън, предприемач, и автор в изданието Inc., който често изнася мотивационни лекции.

„Запазете работата си. Докажете, че бизнес идеята ви е работеща, че можете да изкарате пари от това. Докажете, че сте готови на всичко. Ако не сте съгласен да жертвате уикендите и свободното си време, може би не трябва да се занимавате с това и може би просто си търсите причина да напуснете работа“, пише той.

Но едно е да ти го каже Джеф, а съвсем друго – Шварценегер. Затова авторът цитира актьора и политик, който в наскоро излезлия сериал за живота му в Netflix говори как е решил да прави филмова кариера и колко трудно е било.

„Нямах план Б в случай на провал, но за щастие имах и други бизнеси. Изкарвах много пари от недвижими имоти и затова можех да си позволя да чакам подходящата роля. Щом направихме филма „Конан“, знаех, че вече няма от какво да се притеснявам“.

Терминаторът без броня. Шварценегер говори за АрнолдАко искате Арнолд Шварценгер да направи нещо, кажете му, че е невъзможно. И гледайте какво става

Всъщност когато Арнолд решава да стане актьор, той вече е милионер. Но не се отказва от бизнеса, който му носи милиони, т.е. не напуска работа.

„Винаги казвам следното: Не слушайте хората, които ви казват да напуснете работа, за да преследвате мечтите си. Имате нужда от пари и ако останете без работа, ще ви се наложи да правите неща, които в противен случай не бихте. Аз можех да казвам „не“, защото имах и други бизнеси. Запазете си възможността да казвате „не“, казва още Шварценегер.

5 урока за предприемачи от Дори и на 73 Барбара Коркоран все още разчита на някои от уроците, които е научила най-рано в кариерата си

И обратното – изпаднеш ли в ситуация да вземаш решение само от гледна точка на парите, значи си отчаян. Тогава приемаш ангажименти, които не трябва, вземаш по-малко пари, за да вземеш все пак нещо, занимаваш се хора, които не харесваш и напрежението се трупа. Струват ли си стресът и главоболията?

Запазването на работата ти позволява да не правиш всичко това. Ако не си готов да започнеш бизнеса сега, можеш да почакаш и да живееш от заплатата си.

С изключение на много редки случаи, да останеш на работа, докато бизнесът ти потръгне, е най-доброто решение, пише Хейдън. Това, разбира се, е и най-трудният начин. Изисква жертви, дисциплина и много труд. Но така е по-добре. Защото, ако не си готов на това, може би изобщо не трябва да се захващаш.