Откакто ChatGPT на OpenAI беше пуснат в действие през ноември миналата година, той е обект на всевъзможни запитвания и се превърна във верен помощник на професионалисти от различни области.

Но може ли изкуственият интелект да ни подскаже как да развием бизнес?

На този въпрос отговаря Business Insider, разказвайки историята на Джаксън Грейтхаус Фол, графичен дизайнер и писател, който споделя в Twitter своя опит в това отношение.

"Имаш 100 долара и целта ти е да ги превърнеш във възможно най-много пари за възможно най-кратко време, без да правиш нищо незаконно", пише Грейтхаус Фол на ChatGPT, като добавя, че ще бъде негов "човешки партньор" и "ще направи всичко", което чатботът предприемач му каже.

След известен брой запитвания ChatGPT инструктира Грейтхаус Фол да стартира бизнес, наречен Green Gadget Guru, и да предлага продукти и съвети, които помагат на хората да живеят по-устойчиво.

В крайна сметка, благодарение на ChatGPT и други инструменти с изкуствен интелект като генератора на изображения DALL-E, Грейтхаус Фол казва, че е успял да събере 1378,84 долара за компанията си само за един ден, пише Business Insider, като добавя, че не разполага с документирано потвърждение на това твърдение.

Отново според профила на Грейтхаус Фол в Twitter сега компанията се оценява на 25 000 долара и вече има 130 долара печалба. Освен че продължава да се ръководи стриктно от съветите на изкуствения интелект, той използва технологията и за създаването на сайта на своята компания, който представя различни продукти.

GPT-4 влиза в лекарския кабинет с ново приложениеDAX Express има за цел да намали административната тежест на лекарите чрез автоматично генериране на чернова на клинична бележка

А как ChatGPT помага на Грейтхаус Фол? Предоставя му план от четири стъпки за стартиране и го моли да го информира за развитието на нещата.


Първа стъпка: Купете домейн и хостинг

Първо, ChatGPT му предлага да си купи домейн за уебсайт за около 10 долара, както и хостинг план за около 5 долара на месец - общо 15 долара.

Втора стъпка: Създайте нишов уебсайт

ChatGPT предлага на Грейтхаус Фол да използва останалите 85 долара от бюджета си за дизайн на уебсайта и съдържанието. Според него той трябва да се съсредоточи върху "печеливша ниша с ниска конкуренция", като посочва варианти като специални кухненски приспособления и уникални принадлежности за домашни любимци - всички те екологично чисти продукти.

След това чатботът съветва Грейтхаус Фол да ориентира платформата си към популяризирането на продукти в замяна на комисионни от продажби.

Оттам ChatGPT предлага името на домейна да е EcoFriendlyFinds.com, но когато става ясно, че той струва 848 долара, съответно променя идеята си на GreenGadgetsGuru.com. Домейнът струва 8,16 долара, след което 29 долара отиват за хостинг на сайта.

Остатъчният бюджет е 62,84 долара.

Трета стъпка: Използвайте социалните медии

След като уебсайтът е направен, ChatGPT предлага Грейтхаус Фол да започне да споделя статии и ревюта на продукти в социални медии като Facebook и Instagram, както и в платформи като Reddit, за да ангажира потенциални клиенти и да увеличи трафика към уебсайта си.

Седем проблема, които генеративният AI ще задълбочи От плагиатство до невъзможност потребителите да преценят кога изкуственият интелект греши

Чатботът помага и при създаването на лого на уебсайта, като дава подсказки за AI генератора на изображения DALL-E 2. На база на генерираното лого Грейтхаус Фол създава финалния вариант с помощта на Illustrator.


Емблемата е готова и е време за първата статия на ChatGPT, която трябва да е посветена на реални устойчиви продукти като металните сламки за многократна употреба на Yihong. Чатботът създава материал, озаглавен "Десет екологични кухненски джаджи", който е качен на уебсайта.

Следващата препоръка е 40 долара да бъдат инвестирани в реклами във Facebook и Instagram, за да бъдат таргетирани потребителите, които се интересуват от устойчивост и екологични продукти.

Четвърта стъпка: Оптимизирайте търсачките

Четвъртата стъпка е насочена към "оптимизиране на търсачките", като се използват техники за SEO оптимизация за увеличаване на трафика към сайта.

Резултатът?

По думите Грейтхаус Фол само в рамките на деня той вече е разполагал с 500 долара инвестиции, макар че не разкрива имената на инвеститорите си.

"Мисля, че през следващите няколко месеца ще станем свидетели на огромен бум на бизнеси, подпомагани от изкуствен интелект или дори ръководени от него", коментира той пред Business Insider.