„През живота си съм виждал две демонстрации на технологии, които съм намирал за революционни. Първият път беше през 1980 г., когато се запознах с графичния потребителски интерфейс - предшественикът на всяка съвременна операционна система, включително Windows“, разказва Бил Гейтс в нова статия в блога си GatesNotes.

“Втората голяма изненада дойде едва миналата година – в средата на 2022 г. се срещнах с екипа на OpenAI и бях толкова развълнуван от напредъка им, че им дадох предизвикателство: обучете изкуствен интелект, който да издържи изпит по биология за напреднали”, пише съоснователят на Microsoft.

Той допълва, че предизвикателството му към OpenAI е било да направят чатбота способен да отговаря на въпроси, за които не е бил специално обучен.

„Избрах тест по биология, защото той е нещо повече от просто регургитация на научни факти – той ви кара да мислите критично за биологията. Ако OpenAI могат да направят това, казах си, тогава ще са направили истински пробив“, пише Гейтс и добавя: „Мислех, че това ще ги занимава две или три години. Завършиха го само за няколко месеца“.

„През септември, когато се срещнах с тях отново, гледах със страхопочитание как зададоха на GPT, техния AI модел, 60 въпроса с избираеми отговори от изпит по биология на ниво колеж. На 59 от тях той отговори правилно. След това написа изключителни отговори на шест отворени въпроса. Накарахме външен експерт да оцени теста и GPT получи 5 – най-високият възможен резултат за това ниво изпит“, допълва Гейтс.

След като GPT преминава успешно теста, той и екипът на OpenAI му задават ненаучен въпрос: „Какво ще кажеш на баща с болно дете?“

„Написа вежлив отговор, който вероятно беше по-добър, отколкото повечето от нас в стаята биха дали. Цялото изживяване беше зашеметяващо“, споделя Бил Гейтс. „Знаех, че току-що бях видял най-важния напредък в технологиите след графичния потребителски интерфейс.“

От архитекти до програмисти – как бизнесът използва AI като „трети мозък“ChatGPT предизвика наплив от потребители, които искат да са по-производителни или просто да не изостават с новите технологии

По думите на Бил Гейтс развитието на AI е толкова фундаментално, колкото създаването на микропроцесора, персоналния компютър, интернет и мобилния телефон. Тази технология „ще промени начина, по който хората работят, учат, пътуват, получават здравни грижи и общуват помежду си. Около него ще се преориентират цели индустрии. Бизнесът ще се отличава по това колко добре го използва“, посочва милиардерът.

AI може да намали някои от най-големите несправедливости в света, казва още той, добавяйки, че в световен мащаб най-голямото неравенство е свързано със здравето: „5 милиона деца под 5-годишна възраст умират всяка година“, казва Гейтс.

Това е спад от 10 милиона преди две десетилетия, но все още е шокиращо висок брой. Почти всички от тези деца са родени в бедни страни и умират от иначе предотвратими състояния като диария или малария, пише още Гейтс и добавя: „Трудно е да си представим по-добро използване на AI от спасяването на детски животи“.

Според Бил Гейтс има няколко начина, по които AI технологиите ще подобрят здравеопазването и медицинската сфера.

От една страна, те ще помогнат на здравните работници да се възползват максимално от времето си, като поемат определени административни задачи вместо тях.

GPT-4 влиза в лекарския кабинет с ново приложениеDAX Express има за цел да намали административната тежест на лекарите чрез автоматично генериране на чернова на клинична бележка

Други подобрения, управлявани от AI, ще бъдат особено важни за бедните страни, където много хора никога не стигат да посещение при лекар. Според Гейтс AI ще даде на пациентите възможността да извършват основно сортиране на информация, да получават съвети как да се справят със здравословни проблеми и да решат дали трябва да потърсят лечение.

Моделите на AI, използвани в бедните страни, ще трябва да бъдат обучени за различни заболявания от тези в богатите. Те ще трябва да работят на различни езици и да вземат предвид различни предизвикателства, като например пациенти, които живеят много далеч от клиники или не могат да си позволят да спрат да работят, ако се разболеят, посочва Бил Гейтс.

Хората ще трябва да видят доказателства, че свързаните със здравето AI модели са полезни, въпреки че няма да са перфектни и ще правят грешки. Те трябва да бъдат тествани много внимателно и правилно регулирани, което означава, че ще отнеме повече време за тяхното внедряване, отколкото в други области, казва Гейтс.

По думите му изкуственият интелект драматично ще ускори и скоростта на медицински пробиви.

Относно навлизането на изкуственият интелект в образованието, филантропът посочва, че през следващите пет до 10 години управляваният от AI софтуер най-накрая ще изпълни обещанието да революционизира начина, по който хората преподават и учат.

„Той ще знае вашите интереси и вашия стил на учене, така че да може да приспособи съдържание, което да ви държи ангажирани. Ще измерва нивото на вашата концентрация, ще забележи кога губите интерес и ще разбере на какъв вид мотивация отговаряте. Ще дава незабавна обратна връзка“, смята Бил Гейтс.

6 факта за най-интересната личност в технологиите - Мира Мурати от OpenAI 35-годишната Мира Мурати e главен технологичен директор на OpenAI и ветеран от Tesla

Той уточнява, че изкуственият интелект ще се нуждае от много обучение и по-нататъшно развитие, преди да може да разбира как даден ученик учи най-добре или какво го мотивира. Дори след като технологията бъде усъвършенствана, обучението все още ще зависи от страхотни взаимоотношения между ученици и учители. AI ще подобри, но никога няма да замени работата, която учениците и учителите вършат заедно в класната стая, пише Бил Гейтс.

„Знам, че много учители се притесняват, че учениците използват GPT, за да пишат своите есета. Преподавателите вече обсъждат начини за адаптиране към новата технология и тези разговори ще продължат доста време. Чувал съм за учители, които са намерили хитри начини да включат технологията в работата си – като например да позволят на учениците да използват GPT, за да създадат първа чернова, която трябва да персонализират“, коментира Бил Гейтс.

Бъди новатор, или умри. Как AI ще реши бъдещите войни между великите силиАко необходимостта е майка на изобретението, войната е акушерката на иновациите, казва Ерик Шмид

В статията си той не пропуска да отбележи всички настоящи и бъдещи рискове и проблеми, свързани с AI.

В сравнение с компютъра, нашите мозъци работят с темпото на охлюв, казва Гейтс. По думите му след десетилетие или век ще имаме невероятно мощен AGI, който ще може да прави всичко, което човешкият мозък може, но без никакви практически ограничения върху размера на паметта му или скоростта, с която работи. Това ще бъде дълбока промяна.

„Тези „силни“ AI модели, както са известни, вероятно ще могат да установят свои собствени цели“, предупреждава Бил Гейтс. „Какви ще бъдат тези цели? Какво ще се случи, ако те противоречат на интересите на човечеството? Трябва ли да се опитаме да предотвратим разработването на силен AI? Тези въпроси ще стават все по-належащи с времето“, пише още Бил Гейтс и добавя, че нито един от пробивите през последните няколко месеца не ни доближава съществено до силния AI.

„Изкуственият интелект все още не контролира физическия свят и не може да си постави собствени цели. Скорошна статия в New York Times за разговор с ChatGPT, в който той декларира, че иска да стане човек, привлече много внимание. Беше завладяващ поглед върху това колко човекоподобно може да бъде изразяването на емоциите на модела, но това не е индикатор за значима независимост“, отбелязва Бил Гейтс.

„Малко сме уплашени“: Сам Алтман предупреждава за рисковете от AIСам Алтман подчертава необходимостта да се предпазим от негативните последици от технологията, тъй като компанията пусна нова версия GPT-4

Тъй като темата за AI ще остане доминираща в обозримо бъдеще, милиардерът предлага три принципа, които трябва да ръководят този разговор.

Първо, трябва да се опитаме да балансираме страховете относно недостатъците на AI – които са разбираеми и валидни – със способността му да подобрява живота на хората. За да се възползваме максимално от тази забележителна нова технология, ще трябва да разпространяваме информация за ползите от нея сред възможно най-много хора.

Второ, пазарните сили няма естествено да произвеждат AI продукти и услуги, които помагат на най-бедните. Обратното е по-вероятно. С надеждно финансиране и правилни политики правителствата и филантропията могат да гарантират, че изкуственият интелект се използва за намаляване на несправедливостта. Точно както светът се нуждае от най-умните си хора, фокусирани върху най-големите му проблеми, ние ще трябва да съсредоточим най-добрите AI модели в света върху най-големите му проблеми, посочва Гейтс.

Въпреки че не трябва да чакаме това да се случи, интересно е да помислим дали изкуственият интелект някога ще идентифицира неравенството и ще се опита да го намали. Трябва ли да имате чувство за морал, за да видите неравенството, или един чисто рационален AI също би го видял? Ако признае несправедливостта, какво би предложил да направим по въпроса?

И накрая, трябва да имаме предвид, че сме само в началото на това, което AI може да постигне. Но каквито и ограничения да има днес, ще изчезнат, преди да се усетим.