Неговата лудост е достойна за възхищение. Той е готов да рискува живота си, за да хване най-голямата морска вълна.

Но докато го прави, иска да е сигурен, че всичко е като хората. Затова използва всякакви научни методи, които могат му помогнат

Запознайте се със сърфиста Себастиан Щутднер. Това е човекът, който държи световния рекорд за сърфиране на най-висока вълна, пише CNN. И по-точно 26.61 метра. Това е еквивалентът на осеметажна жилищна сграда.

Щуднер я „хваща“ през лятото на 2020 г. във водата край португалското селце Назаре. Но мечтите му са по-големи. Той иска 30-метрова вълна и е готов почти на всичко, за да го постигне.

Карането на сърф изисква нечовешко самообладание и усвояване на специфични техники, за да запазиш спокойствие и да си адекватен.

Една от най-важните от тях е дишането. Щутднер наема военен лекар и спасител, които да му помагат. Освен това се опитва да предава своите знания и на други спортисти. Оказва се, че методът му е успешен.

Преди Ливърпул да спечели Шампионската лига през 2019 г. техният мениджър Юрген Клоп е изправен пред сложна задача – той трябва да открие нов начин да вдъхнови играчите си за победа – те вече са печелили този трофей. Тогава се появява идеята да работят с Щутднер.

Сърфистът започва да преподава техники за дишане, контрол и аеробни упражнения и говори за идеята да се запазва спокойствие в стресови ситуации. Да се твърди, че той е главния виновник за спечелване на титлата може и да е пресилено, но ето постигнатите от него резултати: в началото на обучението футболистите могат да задържат дъха си за максимум 90 секунди; в края му някои от тях успяват да издържат до четири минути.

Това е една от многото интересни случки в живота на Щутднер. Въпреки че е стигнал до високи върхове в собствения си спорт, той не спира да търси начини за развитие.

Извън сърфа, неговата голяма любов е боксът. Казва, че ако не се беше посветил на вълните, вероятно щеше да е на ринга. Затова и често се обръща към тази дисциплина.

„Манталитетът е същият – трябва да си готов да умреш. Отношението на ринга е: Или ти ще ме убиеш, или аз теб“, казва Щутднер.

3 начина, по които лидерите могат да продължат да растат - от Чип КонлиСерийният предприемач и бивш стратег на Airbnb споделя съвети за учене през целия живот

Щутднер се опитва да прави бизнес, свързан със спорта, но и не спира да експериментира. В центъра за развитие на Porshe в Щутгарт например той влиза в т.нар. аеродинамичен тунел. Това е съоръжение, чрез което се мери съпротивата с въздуха, която предизвиква движещ се предмет. В случая обаче в тръбата няма кола, а Щутднер върху сърфа. Така спортистът се опитва да усъвършенства аеродинамиката по време на сърфиране. Учените установяват, че и най-малката промяна в стойката влияе. Щутндерт е единственият сърфист, подложил се на този експеримент. Но той го приема с усмивка:

„Готино е, отнасят се мен като с кола. И процесът е вълнуващ, правим тестове, за да разберем кое е възможно и кое – не“.

Щутднарт е убеден, че подходът му е верен, макар че признава, че нововъведенията не работят в 80 или 90% от случаите. Но обяснява:

„Винаги се опитваме и опитваме. И със сърфирането е така – опитваш и през повечето време се проваляш“.

Освен с Porshe той работи и със Siemens, но по друг проект. Целта е изследване на биомеханиката на сърфиране. Резултати от това изследване се очакват през 2025 г.

Щутднер казва, че е прекарал голяма част от детството си във фермата на свои родини и така обяснява доняъкъде авантюристичния си подход към живота. Казва, че тогава животът му е бил като този на Том Сойер и Хъкълбери Фин. Прадядо му и дядо му – също фермери – са воювали в двете световни войни. По време на Втората бойната част на дядото имала за задача да унищожава всички ресурси в някои региони на Италия. Това включвало и избиването на животни.

Този кошмар преследва дядото на Щутднер до края на дните му. Проблем за семейството се появява и преди това, след като се разбира, че дядо Щутднер никак не е фен на Адолф Хитлер. Семейството е заплашено от репресии. След войните фамилията губи състоянието си, но оцелява.

Днес внукът сърфист живее в Назаре и чака голямата вълна. Въпреки опасностите и контузиите, част от които са го изваждали от строя за дълго време.

Казва, че е мит, че всички сърфисти пушат трева и са неадекватни. Според него човек в този спорт може да стане известен много бързо. Ако яхне голямата вълна.