Гмуркането с шнорхел, плавници и маска, близо до брега, е един от добрите начини да избягате от ежедневието – плаване в спокойни води и среща с хипнотизиращи морски създания, стига да знаете къде да ги намерите.

За някои може да изглежда не толкова професионално, но емоциите от срещата с подводния свят са същите. Като добавите и липсата на тежко оборудване или отнемащото време сертифициране на гмуркането с акваланг, ще стигнете до заключението, че красотата на океана е на една ръка разстояние.

Независимо дали сте начинаещ или опитен гмуркач има много места, където ще станете свидетели на изумителен подводен живот. За да видите красотата на кораловите рифове и да изпитате емоцията от близката среща с интригуващи създания, се нуждаете само от маска, шнорхел и плавници.

Австралия, Големият бариерен риф

Известен като една от най-добрите дестинации за гмуркане в света, Големият бариерен риф в Австралия е мечта на мнозина. Тази огромна екосистема от 2900 рифа и 900 острова и удивителен набор от морски живот, разположена край бреговете на Куинсланд, е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Големият бариерен риф също е едно от най -добрите места за гмуркане в света и дом на повече от 400 вида корали, широка гама от всякакви морски обитатели - скатове, морски костенурки , застрашени видове морски крави (Dugong ), делфини, морски звезди , повече от 1500 вида риби и много други.

Отправете се към островите Whitsunday с лодка от Airlie Beach и ще имате шанса да видите над 1500 вида риби, морски костенурки, манти и други морски обитатели, докато плувате в кристално чисти води, въпреки че ще невероятно преживяване може да имате, ако просто нагазите във водата с подходяща екипировка за шнорхелинг.

Барбадос, Turtle Beach

Чистите води около Барбадос са пълни с плитки рифове и останки от кораби, които са идеални за гмуркане с шнорхел, а любителите на морски костенурки ще имат близка среща с три вида, характерни за острова, известен с огромната популация на земноводни.

Разположен до столицата Бриджтаун, заливът Карлайл е едно от най-популярните и запомнящи се места за гмуркане с шнорхел в Барбадос.

Заливът с форма на полумесец се намира в границите на обекта на Световното културно наследство на ЮНЕСКО в Бриджтаун и включва шест различни корабокрушения: Бардж, Корнуолис, Баджан Куин, Ейлон, Се-Трек и Беруин.

Разположен на югозападния бряг близо до St. Lawrence Gap, Turtle Beach е едно от най-добрите места за уиндсърфинг и гмуркане с шнорхел в Барбадос . Тази пясъчна ивица е място за гнездене на костенурки, така че освен възрастни индивиди, може да имате шанс да видите излюпени бебета.

Ураганите рядко удрят Барбадос и шнорхелингът тук е подходящ по всяко време на годината. Най-подходящото време извън високия сезон е между май и ноември.

Белиз, Великата синя дупка

Великата синя дупка (Great Blue Hole) край Белиз е едно от най-популярните места за гмуркане. В подводните пещери има сталактити и сталагмити с впечатляващ размер, сред които плуват различни видове акули. Бариерен риф е вторият по големина в света и също така едно от седемте чудеса.

Гмуркането с шнорхел е едно от най -добрите неща за правене в тази малка страна в Централна Америка. Качете се на борда на лодка до Caye Caulker, малък остров край бреговете на Белиз, който е заобиколен от красива рифова система от цветни корали и стада тропически риби.

Повечето туристи в Caye Caulker се насочват към известната алея Shark Ray Alley. Този морски резерват има плитки, чисти води с фантастична видимост и е посещаван от акули кърмачки и скатове, които търсят остатъци от риба, хвърлени във водата от местни рибари. Това привлича и други морски обитатели, които също искат лека закуска. които също търсят лека закуска.

Другото подходящо място е Ambergris Caye – най-големият остров около Белиз. Той е заобиколен от плитки води, спокойни и леснодостъпни за гмуркачи. Сред морските обитатели на рифа са костенурки, акули, скатове и тропически риби

Най-доброто време за гмуркане с шнорхел в Белиз е от ноември до май, когато любителите на подводния свят могат да срещнат акули, скатове, костенурки, змиорки, баракуди и безкрайни количества красиво оцветени риби.

Белиз е дом на най-големия коралов риф в Северното полукълбо, вторият по големина след Големия бариерен риф..

Египет, Марса Алам

Освен огромното си историческо наследство, Египет предлага вдъхновяващо гмуркане с шнорхел в Червено море. С пясъчни плажове и плитки, чисти води, тук гмуркачите се срещат с делфини, морски костенурки , разнообразни риби, скатове и морски крави. В залива Абу Дабаб се плъзвате през поле с морска трева, преди срещата с коралови рифове .

Елфинстоун е най-известното място, заради силните си течения, рифове и акули, делфини и дюгони.

Някога заспало село днес Марса Алам дължи разцвета си на подводния туризъм в Червено море. Съседният град Марса Галиб ще се превърне в привлекателна туристическа дестинация, а туристическият комплекс в яхтеното пристанище Порт Галиб ще съперничи на Шарм ел Шейх и Хургада.

Южното Червено море е целогодишна дестинация за гмуркане. Океанските белопери акули и акулите вършачки могат да се видят в Елфинстоун през есенните и зимните месеци.

Малдиви, Атол Южен Ари

Ако плуването с китови акули е в списъка ви, отидете до Whale Shark Point на Малдивите. Атолът Ари е най-подходящата отправна точка. Най-доброто време от годината за гледане на китови акули е между декември и април. Тогава към тях се присъединяват черноперите рифови акули. Докато се реете над техните местообитания, ще видите манти, разнообразните видове риби, костенурките и мурените.

Мексико, Козумел

Искрящите сини води на Козумел са популярна дестинация за шнорхелинг в Мексико – на това място е гарантирана срещата с ярки риби папагали , скатове, морски костенурки , октоподи, калмари и други обитатели на кораловите рифове. Потънал кораб лежи по-дълбоко в океана край Козумел и може да се види само с акваланг.

Островът е заобиколен от повече от 25 рифови образувания на 32 км. Водата е толкова прозрачна, че видимостта достига до 70 метра. Едноименният национален парк е известен с морския си живот - повече от 260 вида риби и над 100 вида корали.

Най-доброто време за гмуркане с шнорхел в Мексико е от октомври до април.

Тайланд, острови Сурин

Тайланд е в списъците на много пътешественици заради красивите си будистки храмове, пищната тропическа природа и забележителни плажове с бял пясък. Над 900 вида рифови риби обитават тайландските морета. Плитките води позволяват да видите риби клоуни в техните анемони, риби пеперуди, гигантски миди и малки чернопери рифови акули. В зависимост от мястото, може да преживеете прекрасна среща с китова акула или манта, с гарантирани незабравими спомени.

Петте грандиозни острова, които съставляват добре познатите острови Сурин в Андаманско море, са едно от най-добрите места за гмуркане в света. Под защитата на Националния морски парк Mu Koh Surin, плажовете и околните девствени брегове са известни с изобилието от диви животни на сушата и във водата. Въпреки че много от заливите на островите Сурин са идеални за гмуркане с шнорхел, един от най-почитаните е заливът Ао Мае Яй на остров Ко Сурин Нуеа.

Тайланд е целогодишна дестинация с температура на водата от 28 градуса,като пикът е декември-януари.

Снимки: Profit