31-годишният Маркъс Грам има процъфтяващ бизнес с вендинг машини, печели по 300 000 долара на година и работи едва по 4 часа в седмицата. Макар допреди няколко години да е живеел с майка си, днес той може да разкаже историята на успеха си. И не само това - щедро дава съвети, защото е осъзнал, че този подход е част от това, което е днес, пише CNBC.

Първоначално Маркъс Грам си поставя задачата да спести достатъчно пари, за да купи имот и да генерира от него пасивен доход. Един ден обаче му хрумва идея за страничен бизнес. Негов приятел вижда как жена тегли пари от вендинг машина. Това кара Грам да се замисли. Установява, че този бизнес е точно като за него. Затова през 2018 г. се мести във Филаделфия и купува две вендинг машини.

Само за първата годината компанията на Грам Joyner Vending генерира 5000 долара. Той продължава да инвестира и сега има 21 машини в Балтимор, Филаделфия, Детройт и Вашингтон.

Маркъс Грам има няколко съвета към хората, които се интересуват от стартирането на подобен бизнес. Тъй като той работи на американския пазар, изчисленията му са актуални за САЩ. Те обаче може да ви послужат като ориентир и за България. Любопитно е да се проследи пътят на успеха на неговата компания.

3 начина, по които лидерите могат да продължат да растат - от Чип КонлиСерийният предприемач и бивш стратег на Airbnb споделя съвети за учене през целия живот


Имате нужда от поне 4500 долара, за да започнете

От работата си на пълен работен ден Грам спестява 10 000 долара. Около 4000 от тях използва, за да купи вендинг машина за закуски и друга за напитки, два четеца на кредитни карти, храни и напитки и покрива такси за доставка. Тъй като оттогава насетне е минало време и трябва да се отчете инфлацията, той препоръчва да заделите настрана малко повече пари. В зависимост от това дали са нови или втора ръка, вендинг машините в САЩ се продават на цени от 1000 до 10 000 долара. Разходите за доставка са между 200 и 500 долара. Четците на кредитни карти не са задължителни. Грам обаче е установил, че наличието им води до ръст на продажбите до 25%.

Потърсете доставчици на вендинг машини с добра репутация

На пазара може да откриете различни доставчици. Поинтересувайте се за репутацията им, както и какви точно видове вендинг машини предлагат.

Предприемачът, който умира от желание да успееСлед три близки срещи със смъртта и опасни предприемачески опити Зеб Евънс основава бизнеса, който му носи смисъл


Никога не купувайте една машина, ако нямате място, където да я поставите

Местоположението е всичко. Винаги мисля за места, които имат много пешеходен трафик. Апартаментни комплекси, хотели, студентски жилища и складове с много служители са страхотни възможности, казва Грам.

Когато се опитвате да разберете дали дадено местоположение може да бъде печелившо, разберете какво е работното време на фирмите в сградата, пред която е инсталирана машината, както и колко хора работят в и извън нея.

Брандирането и клиентската услуга са важни

Маркъс Грам напуска основната си работа три години след като стартира Joyner Vending. Сега работи само по четири часа седмично. През повечето време пазарува онлайн храни и напитки.

Веднъж седмично зареждам машина в Мериленд. Много хора смятат, че в този бизнес няма брандиране или обслужване на клиенти, тъй като машините работят сами, но това не е така. Това, което ме отличава от моите конкуренти, е бързата ми реакция. Правя всичко по силите си, за да се съобразя с клиентите – както на местата, където се намират моите машини, така и на хората, които купуват артикули от тях, споделя Грам.

Бизнес и технологии – шест прогнози на Deloitte за 2023ИТ е постоянна еволюция на иновации в областта на взаимодействието, информацията и изчисленията и тя продължава

Когато започва, той похарчва 30 долара за брандирана поло тениска, която винаги носи. Ивестирах други 20 долара във визитни картички.

Платих за уебсайт и имах готово бизнес предложение по всяко време, в случай че има възможност за поставяне на машина, допълва той.

Проучете какво искат клиентите

Във вендинг машините на Маркъс Грам клиентите може да открият типичните продукти на американския пазар. През годините той следи кое се купува най-много и търси начини да се снабдява с тях на изгодна цена. В момента 30% от приходите му отиват за складиране на продукти, 10% за заплати на служители, които работят на непълен работен ден, а други 10% - за различни разходи. Останалите 50% прибира като печалба.

Колкото повече бизнесът расте, толкова повече трябва да споделяте знанията си с други хора

Грам няма намерение да спира дотук. Той планира навлизане в други щати, разширяване на екипа и отваряне на собствен склад за вендинг машини. Още през 2020 г. започва да организира онлайн курс за стартиране на такъв бизнес. Вече има и една написана книга, която служи като основа на курса.

До момента съм спечелил 90 000 долара от тези дигитални продукти. Следващата година стартирам индивидуална програма за обучение и консултации. Joyner Vending промени живота не само за мен, но и за семейството ми. Любимата ми част е, че станах експерт в бизнеса и мога да споделям знанията си с други хора, казва Грам.