Митове и вярвания за богатите хора

6152
Митове и вярвания за богатите хора

Имаме създадени много негативни стереотипи за богатите – смята се, че не заслужават богатството си, избягват данъци и са алчни. И все пак изследванията показват, че богатите не са толкова зли или привилегировани, колкото си мислите.

Освен това значителен процент от тях са посещавали държавни училища или са отпаднали от колеж, не се възползват от вратички, за да избегнат данъците, а голяма част са първо поколение милионери, които не наследяват парите от родителите си.

Ето няколко погрешни вярвания за богатите:

1. Ако сте от богато семейство, също ще бъдете богат


Вярно е, че децата от семейства с по-високи доходи получават по-добро образование в елитни училища и колежи, което увеличава шансовете им да станат богати. Но точно така е вярно, че те могат и да загубят богатството на родителите си, ако го наследят.

Според консултантите по богатство на Williams Group, 70% от заможните семейства губят богатството си във второ поколение.

2. Всички богати хора наследяват парите си

Според доклада от 2016 г. на Института за международна икономика "Питърсън", който се основава на данни от 2 десетилетия на списание Forbes, през 2014 г. броят на милиардерите, които сами са създали богатството си, достига 70% от общия брой.

Сред тях са Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Лари Елисън. Тази тенденция обаче се отнася най-вече за американските милиардери, тъй като повече от половината европейски наследяват богатството си.

3. Богатите хора не трябва да работят усилено

Според данните, събрани от автора на книгата Rich Habits Томас Корли, работата на богаташите е по-трудна от тази на останалите хора: 86% от проучените заможни хора са били на пълен работен ден за 50 часа или повече всяка седмица, срещу 57% от другите с работа на пълен работен ден, които са работили по-малко от 50 часа седмично.

Богатите също така са ползвали по-малко болничен и прекарват по-малко време пред телевизора и в интернет.

Зад вратите на харема: Как наистина живеят арабските жениЖивотът на арабските жени е обект на множество стереотипи сред чужденците

 

4. Богатите хора никога не фалират

Дори за богатите няма гаранция, че няма да банкрутират. Доналд Тръмп е обявявал банкрут 4 пъти. Съществената разлика между бедните и богатите в този случай, според финансовите специалисти, е в това, че по-лесно се справят с положението.

Така например, когато 50 Cent подаде заявление за банкрут през 2015 г., беше подложен на финансова ревизия и успя да се възстанови за две години.

5. Богатите хора са егоисти

Някои скорошни проучвания показват, че богатите хора избягват данъците по-често, има по-голяма вероятност да нарушат закона по време на шофиране и като цяло са по-егоцентрични. Въпреки това, според проведен от холандски изследователи опит, пликове с пари или кредитни карти, "неправилно предадени" на богатите или бедните домакинства, е по-вероятно да бъдат върнати от богатите хора, отколкото от бедните.

Авторите заключават, че богатите не са повече егоисти от бедните - те просто имат повече пари.

6. Всички богати хора са завършили висши университети

Според резултатите от проучване на университета "Дюк" за глобалните милионери, мнозинството са завършили колеж, а за много висок процент от тях тези колежи са добре известни и елитни.

И все пак, елитното училищно образование е по-важно в САЩ, но има богати хора, които изобщо не са завършили колеж (Бил Гейтс е един известен пример.) Доброто образование е важно, но това не е единственият фактор, определящ вашето богатство.

7. Милионерите мигрират, за да избегнат високи данъци

Като се има предвид, че данъчните правила за различните страни и дори за различните щати в САЩ са различни, милионерската миграция няма да бъде изненада. Но едно скорошно проучване показва, че милионерите като цяло имат по-ниски темпове на миграция от останалата част от населението.

Въпреки че те вземат предвид данъчните ставки, когато решават да се преместят, за да се възползват от данъчните предимства.

8. Богатите хора са по-малко склонни към благотворителност

Някои проучвания показват, че по-бедните домакинства даряват по-голяма част от доходите си на благотворителни организации спрямо по-богатите домакинства. Други изследвания обаче показват, че колкото повече пари имат хората, толкова повече те даряват. Изглежда, че тук съществуват и други фактори, освен богатството.

9. Парите не купуват щастие

Изследване, проведено от Харвардското бизнес училище сред 4 000 милионери, неочаквано разкри, че парите допринасят за щастието. Дори сред милионерите, тези с богатство от 10 милиона долара са значително по-щастливи от тези със състояние от 1 милион долара.

Интересното е, че тези, които са спечелили самите парите си, са по-щастливи от онези, които са ги получили наготово.

10. Да бъдеш богат означава да бъдеш екстравагантен

Проучване, публикувано от Business Insider, разкрива, че богатите хора са по-малко екстравагантни, отколкото се смята. 92% от богатите хора, участвали в проучването, заявяват, че никога не са почивали на яхта, а 87% са заявили, че никога не са купували нова луксозна кола.

Изненадващ брой от 30% казват, че пазаруват с купони за намаление. Изглежда, че да бъдеш богат не означава да пилееш.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg