Тази седмица Ватиканът официално одобри религиозните пътувания до Меджугорие – малко село в южната част на Босна и Херцеговина, където деца съобщават, че са видели образа на Дева Мария.

Макар да не признава, че явленията са автентични или със свръхестествен произход, папата одобри официално публичните поклоннически посещения на мястото, оправдани от силното духовно преживяване на миряните.

Решенето на Светия синод е от съществено значение за утвърждаването на поклоннически дестинации - а също и ключов икономически фактор, отбелязва Euronews. Религиозният туризъм става все по-доходоносен бизнес. Милиони вярващи се отправят на пътуване целогодишно в различни краища на света, което развива индустрия за настаняване, екскурзоводски услуги и транспорт.

Меджугорие, Лурд, Фатима: Най-важните места за религиозен туризъм в Европа

През 1981 г. шест деца съобщават, че са видели Мадоната на хълм в Меджугорие, разположен във винарския район на Босна и Херцеговина. Някои твърдят, че оттогава виденията им се случват редовно, дори ежедневно, и че Дева Мария им изпраща послания.

В резултат, Меджугорие се превръща във водеща европейска дестинация за поклоннически пътувания на християни, привличайки милиони хора през годините.

Само за миналата година по време на литургиите там са раздадени 1,7 млн. причастия, сочи статистика, публикувана на уебсайта на светилището, което е приблизителна оценка на броя на посетилите го католици.

С одобрението на Светия престол Меджугорие се присъединява към по-утвърдените католически светилища във Фатима и Лурд – въпреки че там явленията са обявени за автентични от Ватикана.

Във Фатима, град в централна Португалия, се намира светилище, което отбелязва мястото, където се твърди, че Дева Мария се е явила пред три деца през 1917 г.

Поклонническите пътувания там се провеждат на 13-то число всеки месец между май и октомври, като най-големите тълпи - до един милион души, се събират на мястото на 13 май и 13 октомври.

Лурд в Югозападна Франция е известен със светилището на Дева Мария.

Всяка година милиони поклонници и духовни туристи посещават и пещерата Масабиел, където се твърди, че през 1858 г. 14-годишно момиче е видяло образа на Божията майка. В пещерата вярващите пият или се къпят във водата, която тече от извор и за която се твърди, че има лечебни свойства.

Доходоносният бизнес на религиозния туризъм

През годините местните епископи и служители на Ватикана поставят под съмнение надеждността и мотивацията на твърденияа на децата от Меджугорие поради опасения, че икономическите интереси може да са били в основата на техните съобщения за продължаващи видения.

Религиозният туризъм формира местната икономика, като цяла индустрия обслужва поклонниците: хотели, частни квартири, семейни къщо, дори спортни комплекси и къмпинги.

Същата е историята и във Фатима и Лурд, където вярата „стимулира миграцията на милиони хора всяка година, а с това и значителни търговски предприятия“, пише Ванеса Паналиган в статията „Поклонници, молитви и печалби: Оценяване на културното значение и икономическата стойност на Лурд“.

Всъщност малкият и невзрачен Лурд често съперничи на Париж по брой на посетителите - и има втория по големина хотелски капацитет във Франция след столицата.

Въпреки че там живеят само 15 000 души, всяка година го посещават от пет до шест милиона туристи. Резултатът е динамична хотелиерска индустрия и висока печалба.

„Чрез отраслите на стоките и услугите, особено в областта на хотелиерството, градът печели приблизително 270 млн. евро годишно“, пише Паналиган.

Многобройни посетители в Лурд заради лековитите води от извора са възрастни, немощни или недъгави хора, които се нуждаят от специални услуги. Това означава, че съоръжения като болници и специализирани центрове получават допълнително държавно финансиране.

Въпреки че основното религиозно преживяване, като например посещението на меса или пиенето на светена вода, е безплатно, поклонниците се насърчават да харчат по много други начини. Около религиозните обекти и в околните градски центрове има стотици магазини за сувенири, в които се продават статуи на Дева Мария или съдове за светена вода, например.

По-устойчив туризъм след пандемията

Почти пълната икономическа зависимост на Лурд от религиозния туризъм се прояви по време на пандемията, когато поклонническите пътувания бяха внезапно преустановени. В отговор градът преосмисля своите „пасторални действия“, казва свещеникът Оливие Рибадо Дюма пред National Geographic.

Държавата е отделила 140 млн. евро, за да разшири привлекателността на Лурд отвъд типичните поклоннически туристи и да включи по-широк кръг (по-малко религиозни) от обществото.

Ще бъде създадена програма за споделяне на електро-велосипеди и автомобили, за да се улесни придвижването между съседните градове, а нощният влак е възстановен за движение.

Големи части от града са превърнати в пешеходни зони, а маркетинговите кампании са разработени така, че да подчертаят забравените недуховни атракции на Лурд, допълва Euronews.